Recuperar la memòria de Madrid Berliner

Moltes vegades les xarxes socials són un espai on abocar paraules malsonants i actituds destructives, però en altres ocasions serveixen per a acollir propostes inesperades, idees constructives i, al remat, fer veïnat. I això és el que ha passat aquesta setmana.

Ara fa 78 anys, entre l’1 i l’11 de setembre, moria Madrid Berliner Luftig a Auschwitz, quan tenia quatre anys de vida, víctima de l’holocaust nazi. Madrid era una xiqueta nascuda a Ontinyent el 2 d’agost de l’any 1938, concretament a la finca ‘Internacional’ com arreplega la seua partida de naixement, segons la informació de l’investigador Joan Josep Torró, que es refereix a la finca de El Pinatar. Els seus cognoms donen una pista del seu origen: la xiqueta era filla de Szmul Berliner, brigadista internacional, i Golda Luftig, (una de les mamàs belgues) qui va treballar a l’Hospital Militar Internacional en 1937, creat a la capital de la Vall d’Albaida pels socialistes belgues.

El seu nom apareix al llibre de Guillem Llin, La derrota perpètua, on s’identifiquen els valldalbaidins que moriren o patiren les conseqüències dels camps d’extermini nazi. Aprofitant l’efemèride de la mort de Madrid, l’investigador ontinyentí Joan Josep Torró feia una entrada al seu Facebook suggerint que la ciutat que la va veure nàixer, li reta homenatge, perquè no caiga en l’oblit. “Malauradament, la ciutat on va nàixer, té pendent recuperar la seua memòria”. La ciutadania feia propostes com que siga una zona verda la que recorde el nom i les circumstàncies d’aquesta curta vida tallada de soca rel. El mateix Joan Josep Torró apunta que una possibilitat seria posar en la vorera de El Pinatar, el Stolpersteine o pedra de la memòria de Madrid, per tal que formara part de l’itinerari de la memòria històrica d’Ontinyent. De la mateixa manera caldria recordar tots els ontinyentins que van ser assassinats als camps nazis. És tan sols un exemple de tota la feina que queda per fer dins de la memòria històrica a Ontinyent.