Revés important per a la CV-60 que uneix Ontinyent amb la costa

Les obres de la CV-60 que connecten la Vall d’Albaida amb la costa encara es poden estirar més en el temps després d’admetre’s a tràmit el contenciós administratiu per paralitzar aquestes obres que va interposar la Plataforma per l’Horta de la Safor. El projecte, ara, es judicialitza.

El desdoblament de la CV-60, al seu pas per la Safor, suposa que es converteix, de facto, en autovia (aquesta és la pretensió i l’anhel, almenys des de la Vall). A la comarca veïna afecta huit municipis entre Gandia i Beniarjó. L’exposició del projecte va provocar la reacció d’un moviment ciutadà que s’oposa a crear una infraestructura “irreversible, amb impacte i conseqüències sobre els nostres pobles”, expliquen fonts de la Plataforma per l’Horta de la Safor, que incideixen que “una autovia de quatre carrils, en elevació suposa la destrucció d’una part de l’horta”. Assenyalen, a més, que en alguns municipis, el fet de construir-se una autovia, sumada a l’autopista A7 que ja existeix, significarà “encaixonar completament aquests pobles entre dues grans carreteres. En alguns casos no podran ni obrir les finestres sense tenir les repercussions del trànsit a prop seu”.

Fa anys que el moviment ciutadà es manifesta i convoca cites per protestar davant la construcció d’aquesta nova autovia que enllaçarà l’interior i la costa de les Comarques Centrals Valencianes. Entenen que, en tot cas, la infraestructura viària que es planteja va contra les directrius de la Unió Europea sobre la conservació del paisatge, la història i el patrimoni natural dels pobles.

El tram de la Vall, entre l’Olleria i Terrateig, no afecta les demandes plantejades per la Plataforma per l’Horta de la Safor, que ha centrat les seues reivindicacions en la continuïtat que tindria el desdoblament en arribar a Gandia i a la prolongació fins a Beniarjó per buscar la zona de platges i enllaços amb altres carreteres que connecten amb la costa. En aquest sentit des de la Plataforma ciutadana, i també des de Compromís en la Safor, s’estudien diverses alternatives. Cap no passa per doblegar de dos a quatre carrils, sinó per millores i condicionament de les vies ja existents. “El que no volem és que s’entri a la Safor de qualsevol manera. Que sestudiï i es faci el menor impacte possible. No a costa de destruir allò que som”, conclouen.