Roben 40 coloms de competició a Benissoda i altres municipis, taxats en 50.000 euros

La Guàrdia Civil d’Alacant dins del pla establert per a evitar i prevenir el robatori d’animals, ha desenvolupat l’operació Columbidae, en el que s’han esclarit diversos delictes de robatoris i furts de coloms en localitats d’Alacant i València. L’operació ha conclòs amb la investigació de sis persones, dues d’ells menors d’edat, i s’ha donat compte a la Fiscalia de Menors d’altres dos menors inimputables.

Durant els mesos de febrer i març la Guàrdia Civil va tenir coneixement d’un augment en els delictes relacionats amb la sostracció de coloms de competició en diverses localitats de la província d’Alacant. Per a esclarir la successió de robatoris que s’anaven produint, així com per a identificar i detenir als autors d’aquests fets, l’Equip Roca d’Ibi va donar va iniciar a l’operació Columbidae.

En una primera fase de l’operació, els agents juntament amb la col·laboració del servei d’inspecció de la Federació Colombicultura de la Comunitat Valenciana, van realitzar gestions i van donar amb un colomar clandestí que es trobava ocult en un barranc pròxim al costat de la ribera del riu Serpis en la localitat d’Alcoi.

El dia 11 d’abril, els agents, després de dur a terme una inspecció d’aquest colomar, van recuperar 38 coloms de competició que es trobaven engabiats i en condicions de salubritat deplorables. Els ocells havien estat sostrets en les localitats alacantines d’Ibi, l’Alguenya i Gaianes, així com en la localitat valenciana de Benissoda. Per aquests fets es van investigar a dos menors d’edat i es va donar coneixement d’altres dos menors inimputables a la Fiscalia de Menors d’Alacant.

A continuació els agents van investigar altres quatre robatoris de coloms que havien sofert en la localitat de Sax el mes de març. Després d’àrdues recerques, les proves van portar als agents a una casa de camp ocupada de manera il·lícita que es trobava en la localitat de Petrer. En aquesta finca, els agents van comptar amb la col·laboració d’una de les víctimes dels robatoris, el qual va utilitzar un dels seus coloms com a reclam per a atreure a la resta de l’esbart que li havien sostret.

Després de comprovar que els ocells recuperats eren les denunciades com robades, van procedir a investigar a un matrimoni espanyol per l’ocupació de l’immoble a més de pel robatori dels coloms. Finalment, en la fase final de l’operació durant el mes de maig, els agents van comptar amb la col·laboració de l’Equip Roca de Torrevella, i de manera conjunta van investigar a altres dues dones per un nou robatori d’aquesta mena d’ocells, aquesta vegada ocorregut en la localitat de Rojales també el mes de març.

L’explotació de l’operació s’ha saldat amb el resultat de sis persones investigades, totes elles de nacionalitat espanyola i d’edats compreses entre els 14 i 55 anys. Se’ls imputen deu delictes de robatori i un delicte de furt. Les diligències juntament amb les persones investigades han estat lliurades a l’Autoritat Judicial competent, així com a Fiscalia de Menors d’Alacant.