Santiago Prieto: “com a cuiner, ara torne a gaudir”

Quan tenia 9 anys, Santiago Prieto va començar a ajudar a la seua mare en la cuina del bar Toni. Amb 13 es va incorporar de seguit al negoci familiar i des d’aleshores no ha parat de treballar. Ara, junt amb el seu germà Ximo, al capdavant dels restaurants La Cuina i Sents.

Després d’uns anys caòtics, el xef de l’únic restaurant amb Estrella Michelin d’Ontinyent i comarca, torna a tindre temps per a fer el que més li agrada: cuinar, tractar el producte, tindre una relació directa amb els proveïdors i crear. I també per a estar més temps amb els seus, pilar fonamental d’aquest apassionat del producte local. A finals de novembre, renovaven per tercer any consecutiu l’Estrella Michelin que van aconseguir en 2016. Un reconeixement que ara Santiago Prieto espera poder esprémer més.

Per al xef és molt motivador tant aquest reconeixement com altres com el Sol de la Guia Repsol o estar entre els 55 Millors Restaurants. “Tots eixos guardons són palmades a l’esquena que et motiven a seguir. No és una cosa que em preocupe en excés, però si és un reconeixement molt agradable. Significa que estàs fent-ho bé i que no vas pel mal camí” declara Prieto.

Però a pesar de les alegries, Santiago Prieto confessa que aquests anys “han sigut un poc estranys”. Als seus projectes personals, La Cuina i Sents, se sumava la gestió d’esdeveniments en la finca Torrefiel, que ara fa un mes van anunciar que ho deixaven. El xef explica que “als últims anys m’he dedicat més a gestionar que a cuinar. Ara estic tornant a fer més coses, hem canviat la carta, estem treballant plats nous, estic en contacte més directe amb els proveïdors…”.

El cuiner té molt clar que l’èxit de Sents va completament lligat al paper del seu germà i la seua família. “Ni el present ni el futur serien igual si Ximo i jo no anàrem junts”. Quant al seu futur professional, Santiago Prieto és contundent “vull anar a més, però el que m’agradaria és continuar gaudint moltíssim”.