Saps quin és el sector que més ciberatac rep en l’àmbit mundial?

Si bé la digitalització de la sanitat ajudarà a anticipar-se a possibles pandèmies, o millorar la investigació en funció de les dades compartides en l’àmbit continental, també obliga a reforçar un aspecte de màxima actualitat com la ciberseguretat. Segons un informe recent, el 68% dels ciberatacs al sector salut és per una mala configuració del sistema de seguretat i el 16% per algun error humà. També es destaca que més del 50% es dirigeixen a centres assistencials i més del 40% a hospitals.


“Sempre cal tindre en compte que a més dades, més poder. I a més poder, més risc de ser objectiu d’un ciberatac”. Especialment, com subratlla, en un moment de tensió geopolítica com l’actual on les estructures estratègiques de cada país són el focus dels atacs. “Es busca diners i robar informació, però també perjudicar el normal funcionament d’un país per a paralitzar tant a governants com a la població”.


A Espanya, sense anar més lluny, es va produir fa uns mesos el ciberatac a l’Hospital Clínic de Barcelona. Però hi ha hagut altres casos. Des de Pandora FMS, els sistemes del qual estan implantats en diversos hospitals espanyols, reconeixen que és fonamental avançar-se a un atac d’aquestes característiques. “No és només que es roben les dades, sinó que pot provocar una suspensió del funcionament de tota la maquinària que hi ha en el centre hospitalari”, adverteixen des de la companyia.


L’estratègia de digitalitzar la sanitat és evident tant a Espanya com a Europa. Anirà acompanyada de la compartició de dades, de l’accessibilitat per a la població i, tal com subratllen des del sector, serà fonamental que hi haja un marc segur per a evitar que es convertisca en una debilitat dels Estats.