Sense data prevista per a recuperar el 100% del servei del tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi

Moure’s des d’Ontinyent per la Vall d’Albaida, visitar les capitals de les nostres comarques veïnes o viatjar fins a la ciutat de València, és quasi missió impossible si no disposem d’un vehicle propi o no volem fer ús d’aquest.

Molta és la ciutadania que des de fa anys porta reclamant un major i millor servei de la línia de tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi. En nombroses ocasions aquest mitjà de comunicació s’ha fet eco de la situació.

Ara els usuaris del tren pateixen un nou inconvenient, que agreuja més el ja de per si deficient servei. Amb l’estat d’alarma es va reduir la freqüència dels trens. El confinament i el teletreball podien justificar aquesta reducció per una baixada en el volum de viatgers. Però hui dia, tres mesos després de la finalització de l’estat d’alarma, únicament ixen dos trens en direcció a València des de la nostra estació. Un a les 6:39 h i un altre a les 15:01 h. Al sentit contrari, de la capital del Túria ix cap a Ontinyent, un a les 11.50 h i un altre a les 17.07 h. Aquests horaris són de dilluns a divendres, però el cap de setmana el servei no millora i continuen havent-hi únicament dos viatges per a cadascun dels trajectes

Però el que és sens dubte més preocupant és la resposta de Renfe. El servei s’anirà recuperant gradualment fins a arribar als quatre trens diaris, “però de moment no hi ha data prevista per a això”. L’operadora ferroviària explica també que no és un fet aïllat en la línia Xàtiva- Ontinyent-Alcoi, sinó que la situació s’estén a la resta de línies de Mitjana distància. 

I mentre els viatgers procedents o amb destinació a Ontinyent esperen tornar a la normalitat sense data en l’horitzó, un altre sot. Des de la Plataforma Indignats amb Renfe denuncien que “si no eren prou greus els problemes, durant el mes d’octubre es preveu el tancament de la línia per obres, deixant sense servei a la població”. En aquest sentit, les obres tenen com a objectiu modernitzar la línia i suposadament contribuiran a millorar el servei. En situacions similars que s’han donat amb anterioritat, Renfe sol habilitar un autobús per a realitzar els trajectes i no eliminar el servei de manera completa.

Tots aquests inconvenients fan que cada vegada siguen menys les persones que decideixen fer ús del ferrocarril.