S’incrementa el contagi entre els 30 i els 44 anys

El ritme de vacunació contra la COVID-19 avança a Ontinyent, en una setmana en la qual s’ha tancat el segment entre els 50 i els 59 anys en el vacunòdrom instal·lat a la Sala Gomis. Encara que no es disposa de dades segmentades per població, fins al moment, en tot el departament de salut Xàtiva-Ontinyent cal anotar que ja s’ha aconseguit amb la primera dosi al 39,65% de la població de les comarques de la Costera, la Canal i la Vall d’Albaida. En xifres totals ja són més de 76.000 persones les que han rebut, almenys, una de les dues pautes. Les dades serien, en aquests moments més amplis, ja que Salut Pública actualitza els seus registres a principis de cada setmana, per tant aquestes xifres corresponen a l’última de maig. Seguint aquestes mateixes dades, hi ha més de 36.000 persones de les tres comarques que ja han rebut les dues dosis, cosa que significa prop d’un 20% de la població. Pràcticament, hui dia, tot el segment de majors de 70 anys es troba immunitzat.

DE 30 A 44 ANYS
No obstant això, segons aquestes mateixes dades i anàlisis servides pel departament de salut, hi ha un aspecte que preocupa en aquests moments. Es tracta de l’increment vertiginós de contagiats en la franja d’edat entre els 30 i els 44 anys. En les últimes quatre setmanes s’ha disparat fins a representar ja més d’un terç dels nous contagis, en concret un 32,79%, sempre a partir de les dades epidemiològiques recollides fins finals del mes de maig. Aquest segment d’edat estaria seguit, en segon lloc, per aquells que se situen entre els 45 i els 59 anys, que ara mateix representen el 22,95% dels contagiats en aquest últim mes. Aquest mateix segment d’edat és el que encapçala el rànquing acumulat des de principi d’any.

Es tracta de dues franges d’edat que, fins a aquest últim mes no havien sigut vacunades. Aquesta última setmana, com ja s’ha referit, s’ha completat la primera pauta amb els majors de 50.

Les dades epidemiològiques de Salut Pública també indiquen que, en aquestes últimes quatre setmanes no s’han referit contagis de persones majors de 70 anys, que ja tenen les dues vacunes inoculades, un extrem que confirma la fiabilitat del procés de vacunació com a arma més efectiva per a combatre la malaltia.

Es considera des d’Epidemiologia que la causa que el percentatge vaja cap a aquestes edats és per l’increment de la mobilitat, però sobretot perquè cada vegada hi ha menys persones susceptibles de contagiar-se (vacunades) en les franges d’edat superior. Es considera també que a mesura que es vaja vacunant a més gent el percentatge de contagi anirà desplaçant-se a altres edats més joves progressivament.

TENDÈNCIA A LA BAIXA
D’altra banda, després de setmanes a l’alça, les dades de la Conselleria de Sanitat tornen a reflectir una baixada de la incidència de la COVID a Ontinyent. Les PCR positives acumulades des de l’inici de la pandèmia passen de 3.417 a 3.419, és a dir, només dues més. Un creixement inferior al de les últimes actualitzacions. A més, les PCR positives dels últims 14 dies baixen de 27 a 25, passant la incidència acumulada de 75,50 a 69,91 casos positius per cada 100.000 habitants.