Les dones embarassades o que han donat a llum recentment a la ciutat només disposen d’una matrona d’atenció primària per a atendre-les. Així ho denuncien des de l’Associació Lligam, entitat que ha rebut en les últimes setmanes les trucades de ciutadanes que han vist minvada la seua atenció i que han volgut posar sobre la taula la situació per la qual travessa aquest servei públic dedicat a la dona i a l’embaràs, en la capital de la Vall d’Albaida.
Lligam manifesta que “volem denunciar la falta de matrones d’atenció primària a la ciutat des de fa temps i la indiferència de l’administració davant aquesta situació”. Ontinyent “compta només amb tres places de matrona en plantilla, però actualment, una està de baixa i una altra plaça està vacant, amb el que una sola matrona ha d’atendre a totes les dones d’Ontinyent i Fontanars dels Alforins”. Cal assenyalar que Aielo de Malferit, segons es detalla en la pàgina web del departament de salut Xàtiva-Ontinyent, es troba dins de la zona d’influència de la nostra ciutat, per la qual cosa les dones d’aquesta localitat també es podrien veure afectades per la falta de personal.
Lligam exposa que el fet que només una matrona tinga consulta “significa llargues llistes d’espera i una atenció precària per a les dones en un moment en el qual el paper de la matrona és molt important per a guiar, per a donar suport i seguretat i per a controlar que tot vaja bé”.
Des de l’associació presentaran queixes en atenció al pacient i en el centre de salut de la Avinguda Albaida, que és on s’atén a totes les dones de la zona d’Ontinyent que estan embarasses o acaben de ser mares, independentment de qual siga el seu centre d’atenció primària d’origen.
Des del centre de salut d’Av. Albaida han manifestat que “aquesta setmana hi haurà una matrona nova”. Des de la Conselleria de Sanitat no s’han manifestat davant aquests fets.
Sense classes ni tallers
Una altra de les conseqüències de la falta de professionals de matronería és que “perillen les classes de preparació al part, ja que l’única matrona que queda de les tres que hauria d’haver-hi no pot assumir l’atenció a dones en consulta i dirigir classes i tallers”, denuncien. “També s’han hagut de suspendre els tallers de massatge infantil i de lactància que es realitzaven de manera setmanal en el centre de salut de la Avinguda Albaida. Aquests tallers suposen un punt de trobada fonamental on mares i famílies troben suport, acompanyament i informació que són claus per a establir o mantindre la lactància materna i atendre els més xicotets”.
Una situació que han denunciat moltes mares a l’associació Lligam i que des de l’entitat consideren que fa sentir a les progenitores “desemparades”. Lligam considera necessari que les dues places que no estan cobertes, una per baixa i l’altra per renúncia de la professional anterior, deixen d’estar vacants al més prompte possible perquè es puga prestar una “atenció sanitària de qualitat”.