En una xarrada emmarcada dins de la setmana que ha celebrat Càritas amb motiu del Dia de Caridad vinculat a la festivitat del Corpus, el coordinador del Centre de Dia de Proyecto Hombre a Ontinyent, Cristian Climent, alertava de la creixent tendència dels jocs i apostes en línia com a font d’una nova i perillosa conducta addictiva.
Cristian Climent ressaltava el canvi del paradigma en la ludopatia, ja que, ara, ja no és necessari acudir a un lloc físic per a realitzar les apostes sinó que aquesta activitat pot dur-se a terme des de qualsevol lloc, a qualsevol hora, simplement mitjançant la connexió amb un mòbil, ordinador o tauleta.
Cristian Climent en la xarrada del dimarts al Centre Cultural Caixa Ontinyent.
El responsable del Centre de Dia d’Ontinyent incidia en l’amenaça que aquest tipus de jocs on line poden tindre sobre els més joves i ressaltava la indefensió en la qual molts es troben, estant exposats a situacions que poden soscavar les economies domèstiques en alguns casos.
En el primer trimestre de l’any han sigut cinc els usuaris que han acudit al Centre de Dia de Projecte Home a Ontinyent amb una addicció vinculada a casos de ludopatia.
La cocaïna lidera les adiccions en la nostra zona
La cocaïna continua actuant com la principal causa que espenta als seus addictes fins a les portes de la finca en la qual se situa el Centre de Dia Proyecto Hombre d’Ontinyent. L’addicció a aquesta substància, en el primer trimestre d’enguany, va ser el que van declarar 34 dels 57 usuaris que van acudir a rebre tractament per a aconseguir la deshabituació i tractar d’emprendre una nova vida lluny de les drogues. Però, la xifra encara podria ser major si s’inclouen alguns dels 8 casos que atribuïen a aquesta substància i a l’alcohol l’origen dels seus problemes.
D’aquests 57 usuaris que en la primera part de 2019 han acudit a la finca propietat de Càritas Ontinyent (situada en una confluència de termes municipals amb Aielo i Albaida), la majoria, fins a 48, són homes. Hi ha una franja d’edat, entre els 36 i els 45 anys, que ocupa el principal focus d’atenció. Es tracta de persones que, en molts casos, desenvolupen una vida aparentment normal i amb una capacitat adquisitiva estable, encara que en la majoria dels casos, l’addicció acaba per repercutir la seua vida personal i professional.
També entre la gent jove, entre 26 i 35 anys es noten els estralls de les conductes addictives que solen ser nocives per a l’entorn dels qui les pateixen.
Entre les poblacions que abraça el Centre de Dia d’Ontinyent, a més de la capital de la Vall (9 usuaris) i d’altres de Xàtiva, alguns municipis destacats són Aielo (5 usuaris) i l’Olleria (4 usuaris).