fbpx

Tren modern només per un dia; mentre el nostre estava a la Tomatina

Hui en dia, la informació és molt difícil d’amagar. L’ull que tot ho veu i tot ho comenta en què s’han convertit les xarxes socials, no sempre és un abocador d’insults i desqualificacions. De vegades diuen allò que les fonts oficials callen. Durant un dia, el 30 d’agost, les poblacions de la línia de tren Xàtiva-Alcoi van viure un miratge, ja que en compte del seu vell tren automotor hi havia un comboi més nou. De seguida van saltar totes les alarmes, la població no donava crèdit al que veia i aquest mitjà va plantejar a Renfe a què es devia aquest canvi i si tindria continuïtat. La resposta oficial era que “per necessitats de material, es van utilitzar, de manera puntual, trens de la sèrie 599 per realitzar dos serveis comercials a la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi”.

Però aquestes “necessitats de material” sembla que obeïen a la consigna de destinar trens més vells per cobrir els desplaçaments a la celebració de la Tomatina de Bunyol, que precisament tenia lloc aquesta mateixa jornada, i per això tot encaixava. D’aquesta manera, la intenció era preservar ben net el comboi més nou que cobreix normalment aquesta línia C3, de les conseqüències que té la pujada en massa al tren després d’un acte d’aquestes característiques. Només cal bussejar a Twitter per trobar comentaris d’usuaris sobre l’olor de les 80 persones que van pujar a un dels trens habilitats quan tornaven de llançar-se tomàquets en aquesta tradicional festa. Renfe havia reforçat amb 4.500 places addicionals els trens de Rodalies per assistir a aquest esdeveniment i ho va fer “mitjançant el reforç de 14 trens de Rodalies”, entre els quals estava el que passa per Ontinyent. A la pregunta de si el nostre tren és el que es va endur a la Tomatina, Renfe dona la callada per resposta. Per això oficialment no n’hi ha confirmació informativa d’un fet que molts passatgers van poder constatar.

Però els que no han callat són els facebookers del grup F.C. Xàtiva-Alcoi-Alacant, que celebraven veure aquests combois per la nostra via fèrria, però apuntaven el veritable motiu: el nostre vell tren viatjava aquell dia a la Tomatina. Detalls dels tipus d’automotor que s’utilitzen i deixant clar que era una mesura puntual, per la qual cosa es dedueix que també podria haver servit Renfe per veure com funciona aquest tipus de trens en una via com la nostra, ara que es troba a les portes duna reforma integral.

De moment, ens queden les fotos i els vídeos d’aquella jornada marcada al calendari d’una manera especial. Va ser el dia que vam creure que seríem ciutadans de primera en el transport ferroviari.