fbpx

Mor Pepita Descals, l’última propietària del molí Descals

Era l’última baula d’una generació, la que va viure l’última etapa d’activitat del molí Descals. Alguns dels apunts biogràfics de Pepita Descals estan arreplegats en el llibre de Kike i Jordi Mollà, Ontinyent Rural. Lligams d’història i societat. “Pepita va nàixer el 6 d’abril de 1930 i fou la primera dels germans que ho va fer a Ontinyent, concretament al mateix molí Descals. Abans d’ella havien nascut Alejandro i Carmen. Pepita fou la tercera en ordre de naixença i després d’ella encara vindrien la xiqueta Eduvigis i un xiquet, de nom José Juan, que va morir albadet”.

Filla de José Descals Soler i Eduvigis Tormo Durà, els seus pares eren naturals d’Atzeneta d’Albaida i tenien vincles amb l’activitat del molí fariner de les Clotes. Fruit de les visites a Ontinyent i de les amistats, el pare de Pepita es va fer càrrec del molí Montanya, que amb el temps seria el molí Descals. És aquest molí, ara propietat de l’Ajuntament d’Ontinyent i, per tant, patrimoni de la ciutadania, el que va veure nàixer Pepita Descals i on va residir fins a l’any 1955. Un temps i una època arreplegada en l’article dels germans Mollà, La família Descals. Del molí a la fàbrica de gel.

Una família, la de Descals, que sempre va tindre obertes les portes d’aquest patrimoni i vestigi d’uns temps que ja s’han apagat.