Un detingut a Ontinyent per suposada pertinença a un grup armat d’extrema dreta

Agents de la Policia Nacional han detingut a set persones -quatre a Barcelona, un a Torrejón de Ardoz (Madrid) i dues en les localitats valencianes d’Alcoi i Ontinyent– per la seua presumpta participació en delictes d’odi, tinença il·lícita d’armes, injúries a les Institucions de l’Estat i pertinença a grup criminal. Els detinguts, que conformaven un grup cohesionat a través de les xarxes socials, incitaven a l’odi i a la violència extrema contra col·lectius vulnerables.

Durant els registres, realitzats de manera simultània, els agents han intervingut un revòlver, tres carabines, armes de foc simulades, munició, armes blanques, bats de beisbol i manuals de fabricació d’explosius. A més s’ha confiscat variat material de caràcter supremacista -com a indumentària i documentació d’ideologia nazi- i nombrosos dispositius electrònics.

La recerca es va iniciar, en el primer trimestre de 2020, després de rebre d’una denúncia anònima a través del portal web de col·laboració ciutadana de la Policia Nacional, en la qual s’alertava sobre la creació d’un fòrum amb ideologia d’ultradreta radical i violenta. Després de les oportunes indagacions, els agents van comprovar com el grup es dedicava a la difusió de missatges d’odi d’extrema hostilitat, incitant a la violència cap a altres col·lectius.

Els arrestats actuaven a través de les xarxes socials, fòrums i aplicacions de missatgeria instantània, espais on aquests llançaven de manera anònima, missatges més directes i filtrats cap a subjectes d’un perfil concorde als seus postulats ideològics radicals. Aquests perfils i blogs ja han estat bloquejats.

De l’anàlisi de la informació trobada en els diferents registres, els agents van determinar la possible existència d‘una o diverses cèl·lules compostes per persones alineades ideològicament que podrien estar captant i adoctrinant a altres subjectes amb la finalitat de cometre accions violentes destinades a subvertir l’ordre constitucional. Així, els investigadors responsabilitzen a un dels detinguts l’atac a una seu LGTBIQ+ en la localitat d’Alcoi (Alacant).

Aquesta complexa operació va ser executada dimarts passat per la Comissaria General d’Informació en col·laboració amb les Brigades Provincials d’Informació de Madrid, Barcelona, València, Alacant i Tenerife i la Brigada Local d’Informació de Torrejón de Ardoz (Madrid).