Diferents veus debaten un turisme conjunt al voltant de la Mariola

Dur a terme accions concretes per possibilitar un turisme compartit, catalogar la realitat per prendre les mesures oportunes per dinamitzar-lo i obrir-se a la suma d’esforços d’entitats vinculades al sector, han estat alguns dels punts centrals de la primera edició del nou Fòrum Creatiu El País de Mariola. Un espai de conversa, diàleg i intercanvi d’idees, fruit de la col·laboració del grup de comunicació que integren El Periòdic d’Ontinyent i Gent de les Comarques amb À Punt Mèdia. L’encontre ha arrancat aquest dimarts, a l’hotel l’Estació de Bocairent, on diferents veus de l’administració pública i d’entitats vinculades al sector turístic han debatut sobre la possibilitat d’articular un turisme al voltant de Mariola.

“El fet de ser terra de frontera és una dificultat que hem de transformar en una potencialitat”, ha defés l’alcalde Bocairent, Xavier Molina, qui ha arrancat la taula redona institucional. “Al voltant d’eixe país imaginari es troben municipis i comarques diferents i això és una dificultat a l’hora de treballar projectes en matèria turística, però també és una potencialitat i el repte que tenim és alçar la mirada de cada terme municipal i limitació administrativa perquè estic convençut que existeix una potencialitat enorme”, ha assenyalat el batle de la localitat bocairentina.

Per la seua part, el president de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, Vicent Gomar, ha posat l’accent “en fer una política turística conjunta” per tal de beneficiar als municipis implicats. A més d’això, ha posat en relleu el paper que podria tindre la Mancomunitat. “Tenim un departament de turisme molt potent amb diversitat d’iniciatives, des de la mancomunitat podem donar exemple de què és possible un canvi i posar la Mariola en el mapa”, ha afegit. En aquesta primera taula redona també ha estat present l’alcalde d’Agres i president de l’associació Serra Mariola, Rafael Sanjuan qui al seu torn també ha destacat la rellevància que tenen poden tindre aquest tipus d’actes. “És una bona iniciativa per veure que l’administració i les iniciatives privades estem a favor d’intentar de què hi haja menys traves i que tenim una potencialitat a la Mariola que hem d’unificar i transformar”, ha adherit Sanjuan.

La jornada seguia també una segona taula redona, en aquest cas per donar veu a experiències ja consolidades, així com iniciatives emergents vinculades al sector turístic de la Mariola. El col·loqui ha comptat amb la participació de Rubén Molina, responsable de Visita Bocairent, un servici de visites guiades; Raül Barratxina d’Aitex Terra Trail, una nova iniciativa esportiva que organitza carreres d’alta muntanya a les comarques de l’Alcoià, el Comtat, la Vall d’Albaida i la Marina Baixa; Santiago Esteve, president d’ABBI Suites, casa senyorial rehabilitada al centre de Bocairent; i finalment Blai Carbonell, creador de Tot Globo, companyia aèria que realitza vols comercials amb globus aerostàtic a Bocairent.

Finalment, Dolo Moscardó, de l’agència El Tratado de Maripaz ha tancat la jornada amb una xerrada al voltant de la marca del territori. El fòrum, que naix amb la voluntat de tindre un caràcter circulant a través dels diferents municipis que conformen el radi de la Serra Mariola, pretén recaptar les iniciatives que sorgisquen dels diferents agents per a posar-les en comú, avaluar-les i posar-les en marxa en un futur.