S’ha convertit en un atractiu més per a visitar un dels territoris emblemàtics de la península: el cap de Finisterre. Un al·licient no sols per a ontinyentins sino per a valencians que es queden sorpresos i estranyats després de vore una al·legoria de la vila d’Ontinyent de 1798 en un dels millors hotels de Galicia: O Semàforo de Fisterra.
L’hotel boutique, elegit com el millor de classe rural d’Espanya per una cadena de televisió estatal, està ubicat junt al far de Finisterre. Justament en aquest punt era on, segons s’entenia en l’antiguitat, on s’acabava el món. Allà començava l’oceà Atlàntic on, abans del descobriment d’Amèrica i de certificar que la terra no era plana, es pensava que ja no n’hi havia més terra. Era l’últim lloc, el més occidental del món conegut, el que estava situat més a l’Oest de la península i el que també marcava el kilòmetre 0 del Camí Xacobeo entre Finisterre i Santiago de Compostela.
O Semàforo de Fisterra s’alça imponent sobre un acantilat, 138 metres sobre el mar. Als seus salons, entre referències a altres llocs, destaca una sobre Ontinyent, una ceràmica que evoca la vila antiga. D’on naix eixa connexió? De l’amistat entre l’ontinyentí Antonio Pereira i la del propietari de l’hotel Jacinto Picayo qui destaca que el quadre desperta la curiositat “sobretot perquè ens arriba molta gent d’Ontinyent i també valencians”. Jacinto reconeix que encara no coneix Ontinyent però que ho té com assignatura pendent, i que no descarta visitar la ciutat i descobrir-la, durant les Festes de Moros i Cristians. Eixa és tota l’explicació per unir dos punts tan distants entre la costa atlàntica i l’avantsala de la Mediterrània: els lligams de l’amistat.