Un soterrament digne per als afusellats 80 anys després

El Cementeri d’Ontinyent acollia ahir, diumenge, el soterrament dels afusellats pel franquisme al cementeri municipal de la ciutat l’any 1939, coincidint amb el dia en què es complien 80 anys de la seua mort.

A l’acte es comptava amb la participació de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, Rosa Pérez Garijo, i el diputat de Memòria Història, Ramiro Rivera, junt amb l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, i diversos membres de la corporació municipal, així com familiars dels 13 afusellats.

D’aquesta manera es va inaugurar un memorial, un monument que, en paraules de la consellera “dignifica a Ontinyent perquè posa en valor i reconeix a aquelles persones a les quals se’ls va arrabassar la seua vida per lluitar pels nostres drets i llibertats”.

Malauradament, després de la investigació, totes les restes no es van poder identificar, tan sols 3 víctimes de les 7 que hi havien aportat mostres d’ADN. El que sí que s’ha fet és individualitzar les restes per urnes. En el cas dels afusellats identificats, una família ha decidit soterrar el seu parent amb la resta de les víctimes, mentre que les altres dues ho han fet fora d’aquest espai específic.

“Hui vivim un dia històric perquè 80 anys després, s’ha fet justícia i la ciutat d’Ontinyent és més digna, perquè un poble que té mal enterrades a persones que van ser afusellades per defensar la legalitat vigent i la llibertat de totes i tots no és un poble digne. Tanquem un procés molt important iniciat fa tres anys amb l’exhumació de les restes dels nínxols 266 i 267 del cementeri, procés que ha sigut possible des d’un treball conjunt molt important”, declarava l’alcalde d’Ontinyent.