De la vinculació amb l’Institut Tecnològic AIDIMME i de les ganes d’aportar “un granet d’arena a alleugerir les conseqüències de la Covid-19 en pacients” va néixer la implicació de l’empresa ontinyentina Tecnologia Aplicada a la Tecnologia (TAM) en el desenvolupament i el perfeccionament d’Aire-19, un respirador fet en la Comunitat Valenciana.
Aquest respirador ha estat desenvolupat per la Universitat Politècnica de València (UPV), l’Institut de Biomecànica (IBV) i AIDIMME, i podrà ser fabricar per tres empreses valencianes, d’entre les que es troba l’ontinyentina.
La novetat al respecte és que aquesta mateixa setmana l’aparell d’aplicació sanitària ha rebut l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per a la seua utilització en la investigació clínica, que es desenvoluparà durant dotze mesos l’Hospital Clínic de València, segons ha informat la Universitat Politècnica de València a través d’un comunicat.
“El producte està despertant interés, sobretot en moltes zones de Sud-amèrica i Sud-àfrica, on la pandèmia està creixent exponencialment. Alguns comercials s’han interessat específicament per Arie-19, perquè podria adequar-se a aquests països, ja que el preu de mercat d’aquest respirador és molt competitiu”, explica Manolo Vidal, director tècnic de TAM.
Tecnologia Aplicada a la Maquinària és una empresa ontinyentina que compta amb 26 anys d’experiència i que ja ha incorporat la segona generació al seu front. Susana Calabuig (a l’esquerra de la imatge) és la responsable d’administració, Javier Calabuig (al centre) i Manolo Vidal (a la dreta) són els Directors Tècnics de TAM.