Una ruta turística subterrània mostrarà l’Ontinyent baix terra

Ontinyent, vist baix terra, amaga molts coneixements i secrets que una ruta turística subterrània vol traure a la llum. D’aquesta manera, el programa de rutes turístiques de la ciutat creixerà amb ‘Descobrir l’Ontinyent subterrani’, com s’ha avançat des del Govern d’Ontinyent i es lligarà a la visita del refugi de Tortosa i Delgado, coneixent d’una mateixa vegada, un refugi civil i altre d’una empresa.

Es tracta de recórrer la galeria de la barbacana, aprofitant que les obres del Pont Vell han deixat a la vista la seua obertura a l’altura del riu Clariano. Un passadís que arriba fins al Barranquet i amb una parada intermèdia, a la qual s’accedeix pel carreró del Marqués. Aquesta entrada es remunta a l’any 1938, moment en el qual la Junta Local de Defensa Passiva el va fer construir com a primer refugi antiaeri durant la Guerra Civil que, segons apunten els investigadors, tenia una capacitat per a 2.000 persones.

Una ruta turística subterrània mostrarà l'Ontinyent baix terra El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent

Precisament des d’aquest punt, fins a l’eixida al riu, és el fragment de la galeria que es troba més interessant per tal de ser visitat, per part dels tècnics.

Granota, mascareta i botes

La ruta inclourà l’ús d’elements d’un sol ús, com ara una granota, unes botes i una mascareta, com a mesura higiènica. L’alcalde, Jorge Rodríguez, juntament amb el regidor de Serveis Municipals, Manuel Cuesta i el tècnic de l’àrea, Javier Fita, visitaven aquest passadís per veure l’estat del mateix i conéixer-lo de prop. Una vegada dins, es gira a l’esquerra, per dirigir-se pel barranc que es va cobrir, en direcció a la plaça Coronació, fins a arribar a l’altura del centre de salut del Barranquet, on es torna sobre les passes donades, per adreçar-se en direcció al riu. En el transcurs de la passejada per la barbacana, els visitants es troben aigua al seu pas, que prové de diversos naixements. En arribar a l’altura del Porxet, es pot apreciar com el sostre baixa. Molt a prop es veu la llum al final del trajecte i s’arriba al Pont Vell.

Una ruta turística subterrània mostrarà l'Ontinyent baix terra El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent