Per a vendre una botella de vi cal vendre tota la història d’un territori, tot un paisatge i l’atractiu de poder visitar l’origen del qual procedeix. Ho expliquen els cellerers que porten treballant anys en Els Alforins, que han acaronat la identitat del que es va batejar com ‘Toscana valenciana’ amb la marca Terres dels Alforins i que, ara, veuen amenaçat aquest triangle que integren Fontanars-Moixent-La Font de la Figuera, amb l’eclosió d’una “bambolla fotovoltaica”.
9 projectes
Fins al moment, segons ha transcendit, ja hi ha 9 projectes en marxa, en vies de presentació de documents i tramitacions prèvies, per a escometre instal·lacions d’energia fotovoltaica a la meitat de terrenys envoltats de vinyes i agricultura tradicional.
Sostenen els representants de Terres dels Alforins que “aquesta activitat industrial provocarà danys irreparables en unes parcel·les que ja mai podran tornar a tindre l’ús agrícola que van tindre”, en paraules del seu president Rafa Cambra. Els grans fons internacionals d’inversió industrial fotovoltaica s’han encebat en la zona i estan adquirint o llogant grans extensions per a les seues futures instal·lacions. Un fet és que es pot convertir en la punta definitiva per a l’agricultura mediterrània de secà. I que posa de debò en perill la viabilitat de vins que han aconseguit en els últims anys un gran reconeixement en l’àmbit nacional i internacional.
“Estem d’acord amb la transició energètica, amb les energies renovables, som viticultors i patim els canvis climàtics… però no pot ser a costa de destruir un paisatge i el gran potencial de turisme enològic que té”, exposa Rafa Cambra qui qüestiona que “l’impacte de totes aquestes infraestructures industrials” tindrà la seua incidència i provocarà “transformacions del territori, que sense cap dubte, destruiran el paisatge rural, aquest intangible que ens identifica amb els nostres cultius, amb el nostre treball vitivinícola i amb els nostres ancestres”.
En tot cas es tracta d’inversors, a vegades estrangers, que arriben amb el propòsit de crear plantes de fins a 200 hectàrees. Curiosament, Terres dels Alforins va sorgir com a reacció de protesta a l’intent de crear un abocador a Moixent. Ara, torna a posar-se en peus de guerra per a defensar una agricultura i un territori.