Volen posar en marxa projectes de justícia restaurativa a Ontinyent

Una jornada celebrada el divendres al Centre Cultural Caixa Ontinyent servia per donar a conèixer un concepte tan “revolucionari i utòpic alhora”, tal com ho definien els assistents, com ho és el de la justícia restaurativa. Un model que planteja “trencar amb els models vigents i plantejar un paradigma nou que no estigui basat únicament en el càstig”, tal com explicava la jutgessa del Jutjat núm. 1 d’Instrucció d’Ontinyent Erica García, promotora d’aquesta jornada sobre ‘Drets humans , delicte d’odi i justícia restaurativa’. La magistrada, que a més a més és doctora en Dret per la Universitat de València, fundadora i presidenta de l’Associació Valenciana de Justícia Restaurativa, així com professora de la Universitat Internacional de València, advocava per una “cultura de la pau, basada en la valorització humana on s’ajude a curar la víctima, l’agressor i la comunitat”.

L’entitat beu a la tradició cristiana que va ser inspiradora de la Declaració Universal dels Drets Humans, de la qual s’acaben de complir 74 anys.

A la jornada hi eren presents professionals jurídics, funcionaris públics i representants de l’església local ja que l’objectiu de la iniciativa era donar a conèixer els principis que promulga aquesta associació que pretenen calar als diferents estaments socials.

A l’horitzó, tal com es va posar de manifest, està engegat alguns projectes pilot des d’Ontinyent “amb aquest paradigma nou en què s’implica tota la comunitat”.

A la jornada van participar com a ponents Tomás Fernández Villazala, cap de l’Oficina Nacional de Lluita Contra els Delictes d’Odi (Ministeri de l’Interior); Emilio José García Mercader, fundador i president de la Fundació de Victimologia, criminòleg, doctor en Ciències Socials per la Universitat de Múrcia i director de Projectes de Recerca i Isabel Ibáñez Aparicio, cap del Servei de Gestió de Penes i Mesures Alternatives de Valencianes Penitenciàries).