En l’últim ple de l’any 2014, es va aprovar l’eliminació dels contenidors subterranis que hi havia en diferents punts de la ciutat. Des de llavors i fins a dia de hui, s’han precintat tots aquells contenidors subterranis destinats per als residus orgànics i en tres punts de la ciutat (plaça de Sant Domingo i dos en el Carrer Major) s’han eliminat totalment, segons expliquen fonts municipals.
Ara arriba un nou repte: substituir els 62 contenidors, segons consta en el llistat municipal, que encara hui serveixen per a dipositar els residus selectius dels veïns de la ciutat en un total d’11 punts. El coordinador de l’àrea de Territori, Sostenibilitat i Serveis Municipals, Jaime Peris, explica que la intenció del Govern d’Ontinyent és que en un període de dos anys “tots aquests contenidors hagen sigut substituïts per altres terrestres”. La principal problemàtica amb la qual s’estan trobant des del consistori a l’hora de canviar aquests dipòsits és que “els terrestres solen llevar espais per a aparcar o acaben estant en un racó, molestant. A més, als veïns no els agrada tindre contenidors sota la seua casa i açò sempre causa algun inconvenient”. El procés per a reemplaçar els subterranis pels terrestres “s’està produint molt lentament” per que als inconvenients anteriors cal sumar “la despesa que açò comporta. La inversió que precisa és bastant elevada ja que, una vegada elimines el subterrani has de realitzar una actuació determinada per a tapar-ho: bé siga fer una vorera nova, tapar-ho de forma correcta, etc. I açò implica una inversió”. Així que entre trobar el consens veïnal i la capacitat econòmica, “està sent un procés lent”, admet Peris.
Els contenidors subterranis de recollida selectiva es troben en 11 punts de la ciutat i la seua problemàtica principal és que “generen problemes relacionats amb la higiene. Desprenen olor i encara que la brutícia estiga tapada sota terra, segueix estant”. Per açò, el millor seria que, en dos anys, tots ells hagueren sigut reemplaçats.