Foto: Sophia Hegewald
Formar part de la Schleswig-Holstein Orchestra no és fàcil. En els últims cinc anys, Xali Soler s’ha presentat en quatre ocasions a les proves per formar part d’aquesta orquestra jove. Els dos primers anys va aconseguir ser suplent, però a la tercera va la vençuda, i en 2019 aconseguia ser membre titular per primera vegada. En 2020 la pandèmia va paralitzar el projecte, però aquest estiu, el percussionista ontinyentí ha tornat a imposar-se als nombrosos candidats que es presenten a la trentena de proves de selecció que es duen a terme arreu del món.
En l’estat alemany de Schleswig-Holstein cada estiu celebren un gran festival cultural, del qual un dels apartats més importants és la creació d’una orquestra jove, que s’endinsa en una experiència de set setmanes en la qual prometedors músics de tot el món conviuen 24 hores al dia. “Ja portem quatre setmanes de música tots els dies. És com un món paral·lel, perquè estàs ací només per a tocar. No vius per a res més” explica Xali Soler. Una experiència que el jove assegura “t’enriqueix moltíssim, com a músic i com a persona. Pensa que som músics de tot el món i jo no sé xinés, però puc entendre’m perfectament, musicalment parlant, amb una persona de la Xina”.
ASSAJOS DIARIS
L’experiència és molt gratificant, però l’exigència també és un punt indiscutible en la Schleswig-Holstein Musik Festival Orchestra. Així, l’encontre té una duració de set setmanes, en les quals es treballen cinc projectes grans “que serien els que corresponen com a tal a una orquestra”, però a més també duen a terme altre tipus de concerts o activitats al voltant de la música. Cada dia, els membres titulars de l’orquestra participen en uns quatre o cinc assajos i celebren dos concerts per setmana.
Entre els projectes que estan treballant aquest estiu es troba la 5a Simfonia de Chaikoski, la 7a de Beethoven o posar la música en directe a una projecció de la pel·lícula The Kid de Charles Chaplin.
BAMBOLLA
Com a tot, la Covid-19 ha afectat molt al món de la cultura. En aquesta experiència internacional, Xali Soler o està vivint des de dos punts diferents: des de dins de la residència en la qual viuen aquesta experiència i des de damunt de l’escenari.
“És evident que la música ha canviat molt. La forma d’un concert, la sensació al veure a la gent tan separada, amb un aforament reduït… No és el mateix que sentir que tot l’auditori està ple de gom a gom”, admet el percussionista, qui explica també, que d’altra banda, “és cert que ací, s’ha fet una bambolla. La residència està completament a la disposició de l’orquestra i no pot entrar cap persona externa. Cada dos dies la gent que no està vacunada es fa un test per a poder controlar la situació”. Per aquesta raó, entre els membres que estan participant en aquesta convivència
poden estar sense mascareta, “ja que l’orquestra està protegida”.
Aquesta setmana s’ha traslladat fins a Hamburg una xicoteta expedició formada per familiars i amics que han viatjat des d’Ontinyent per a veure a Xali i la Schleswig-Holstein Orchestra en acció. I quan aquesta aventura finalitze, el músic continuarà amb els seus objectius: “seguir treballant amb la formació que tinc amb Àngela Garcia, el Duo Pessoa, i preparar proves per a accedir a una plaça en una orquestra professional.