La cuca papera, l’escarabat que causa alarma

Des de fa unes setmanes, l’anomenada cuca papera s’ha convertit en la protagonista d’un gran nombre de llistes de difusió de WhatsApp, avisant els habitants de la comarca de la presència d’aquest insecte a les nostres serres. Aquest fet ha alarmat part de la població degut al missatge que circula per les xarxes: la cuca papera té un verí que és mortal.

El fet principal de l’abundància d’aquest insecte es deu a les condicions meteorològiques atípiques de l’època primaveral, escassetat de pluja i altes temperatures. Aquest escarabat empra com a mecanisme de defensa l’exsudació d’una substància d’aspecte oliós, pel que també és conegut com a “aceitera”. Aquest líquid provoca enrogiment, erupcions i irritacions al contacte amb la pell, i nàusees i vòmits en cas de ser ingerida oralment. A més, antigament era considerat un afrodisíac respecte els homes, aprofitant-se també amb usos medicinals en tota la península.

Ben coneguda és la llegenda d’aquest insecte a la ciutat d’Ontinyent, estant directament relacionat amb el nom de la Senda dels 5 Germans. Conta la història que una cuca papera havia caigut dins el botijó del qual van beure tots els germans, provocant-los la mort.

Tot i que els experts afirmen que, per a que la substància suposara un risc, hauria d’ingerir-se en grans quantitats, la Protectora d’Animals de la Vall d’Albaida recomana tindre cura amb els gossos i no portar-los solts per prevenir intoxicacions.