El temps és un tema que desperta un gran interès entre la ciutadania i determina en moltes ocasions les nostres activitats. La seua predicció implica un gran coneixement i, en el cas del responsable de l’estació meteorològica del col·legi La Concepció, Pablo Guerra, avança com serà el 2022, segons el mètode de les Cabañuelas. “A grans trets cal destacar que enguany comença un cicle sec i es preveu així, poc plujós, tempestuós i càlid“.
Quant a aquesta última particularitat seria una continuïtat respecte al que ha estat l’exercici que acabem de tancar: “2021 es va caracteritzar per ser molt càlid i per estar pluviométricamente per sobre de la mitjana“.
Temperatura mitjana: 1,3 °C més
Les dades aportades per Pablo Guerra així ho avalen: la temperatura mitjana ha estat de 17,5 °C, que és 1,3 °C més que la mitjana normal (16,2 °C) i, en comparació amb la sèrie de temperatura mitjana en el període 1910-2021, el qualifiquen com “un any molt càlid”. Potser pel seu caràcter humit, “malgrat ser molt càlid 2021 va ser el segon any menys càlid de l’última dècada”, apunta el meteoròleg.
Quant als fenòmens més significatius de l’any, cal destacar la borrasca Filomena i l’onada de calor que es va produir els dies 12 al 15 d’agost. De fet, el dia més càlid va ser el 15 d’agost (34,7 °C de mitjana), moment en què va coincidir amb la primera onada de calor de 2021 que va afectar la nostra ciutat. En el costat oposat, al gener es va registrar l’episodi més fred del segle XXI durant els 20 primers dies, sobretot, en els deu primers, quan va regnar Filomena.
Pel que respecta a la precipitació, segons la informació recollida en l’estació meteorològica del col·legi La Concepció, ha estat repartida de manera desigual: sis mesos humits i altres sis, secs. La gran diferència en la distribució de les precipitacions entre els mesos “està concatenada amb el comportament del temps i el règim de vent esdevingut en aquests”, afegeix Pablo Guerra.
Un altre dels factors determinants és el vent. L’any que acaba de tancar dominó el vent de direcció ENA, aconseguint-se la ratxa més forta el 24 de gener amb 70 km/h, direcció SW. Va haver-hi 2.638 hores de calma durant tot l’any; el terral va tenir 3.127 hores i de recorregut marítim 2995.