25 anys de la major tragèdia forestal d’Ontinyent: l’incendi del 94

Tot ontinyentí que visquera la major tragèdia mediambiental del nostre terme, els incendis forestals de 1994, recorda amb gran impacte aquella catàstrofe ambiental i què és el que feia aqueix dia. Com es va assabentar de la notícia, on estava en aquella llarga jornada del 4 de juliol, en la qual es van aconseguir els 45,5 graus de temperatura, la màxima històrica del segle XX.

La fauna i flora del terme va patir una agressió tan brutal, que en 72 hores es va destruir el 94% del sòl forestal del terme, un total de 5.998 hectàrees. La major catàstrofe ambiental d’aquesta època compleix hui 25 anys i ha deixat una petjada que serà difícil recuperar.

25 anys de la major tragèdia forestal d'Ontinyent: l'incendi del 94 El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent

Des de llavors hi ha hagut més agressions a les nostres serres, la més forta en 2010, que va tornar a cremar bona part d’allò que les flames del 94 ja havien calcinat, deixant un terreny deteriorat i desatés davant l’erosió amb el risc que això implica per a la desertificació d’un sòl que abans havia sigut fèrtil.

Com va començar?

La causa oficial d’aquell desastre de fa dues dècades va ser una tempesta seca, produïda per les ràfegues de ponent, en el Port de Fontanars dels Alforins, a les 16 hores. El mateix dia van sorgir tres focus diferents en el Port d’Albaida. Els dos fronts anaven acorralant tot el terme. Es van cremar 5.998 hectàrees a Ontinyent i a la comarca natural les flames van calcinar 28.000 hectàrees.

25 anys de la major tragèdia forestal d'Ontinyent: l'incendi del 94 El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent