fbpx

7 famílies d’Ontinyent amb l’esperança de trobar als seus parents en la fossa 111

Des de fa ja uns anys la Diputació de València, a través de la Delegació de Memòria Històrica, s’ha marcat com a objectiu retornar la dignitat i identificar als 2.980 afusellats a la província de València durant el franquisme. En aquest sentit, el passat dimecres es posava en marxa l’exhumació d’una nova fossa en el cementeri de Paterna, en aquesta ocasió la número 111, en la qual, segons les investigacions de Vicent Gavarda i altres historiadors, es podrien trobar els cossos de 149 represaliats del franquisme, entre els quals hi hauria huit veïns d’Ontinyent, així com de Castelló de Rugat, Albaida, Canals, la Font de la Figuera, o Xàtiva, entre molts altres municipis.

Es tractaria de Vicente Fironés Morant, de 22 anys i dependent de professió; Joaquín Rebert Gilabert, 43 anys i agricultor; Manuel Salcedo Llopis, fuster de 32 anys; els germans Vicente i Manuel Molla Ureña, de 32 i 27 anys, tots dos teixidors; Francisco Monfort Gramaje, jornaler de 58 anys; Antonio Ríos Perigüell, de 32 anys i obrer; i Antonio Tormo Sanz, corredor afusellat amb 65 anys. Els 8 van ser assassinats a Paterna entre el 27 de març i l’1 de maig de 1940.

Tal com han comunicat des de Diputació i tenint en compte la investigació de Vicent Gavarda, en aquesta fossa es van inhumar tres saques pràcticament completes corresponents als afusellaments ocorreguts el 27 de març, el 6 d’abril i l’1 de maig de 1940. En total van ser 153 les víctimes d’aqueixos afusellaments, però dues d’elles van ser tretes aqueix mateix dia pels familiars i inhumades en nínxols individuals i altres dos es van depositar en la fossa 102, desconeixent-se el motiu d’aquesta distinció; pel que s’espera trobar les restes de 149 represaliats.

Per desgràcia la 111 no és l’única fossa amb afusellats d’Ontinyent. Ja fa uns anys s’exhumava la número 94, amb l’esperança de trobar els cossos de deu veïns de la capital de la Vall d’Albaida, entre altres. Ara es fa un pas més per a aconseguir identificar i recuperar els cossos d’aquests huit homes, i ser entregats als seus familiars. Molts altres continuaran lluitant i esperant que arribe el seu moment, “tot sembla apuntar que el meu besavi està en la fossa 21, que és tota de gent d’Ontinyent, Bocairent i voltants. Fa molt temps que estem lluitant a través d’una associació que hem creat i segons ens han dit després de la 111 arribarà el torn de la 21”, explica un ontinyentí a aquest periòdic, amb l’esperança que la seua àvia puga trobar i enterrar dignament al seu pare.