Ajuda a domicili per als malalts d’alzheimer mentres esperen la reapertura del centre

A poc a poc l’ajuda a domicili que es presta a les persones malaltes d’alzheimer s’està recuperant, després que parara en sec en començar el confinament. Així ho han confirmat des de l’Associació de Malalts d’Alzheimer Ontinyent (AFAO): “L’ajuda a domicili s’havia parat i progressivament s’han incorporat auxiliars, per atendre els usuaris que ho necessiten. Vam començar amb 5 auxiliars per donar uns serveis mínims i ara ja estan treballant prop de 14”.

Per tal de fer la seua feina i garantir la seguretat dels malalts, que són un grup d’alt risc, els auxiliars requereixen “material de protecció, que en el confinament necessitàvem i que gràcies a l’Ajuntament, ara disposem per tal que els professionals puguen atendre els usuaris amb seguretat”, explica el president d’AFAO, Vicent Pérez. Tot i que el centre de dia d’alzheimer continua tancant, la plantilla i la junta directiva continua treballant per tal de donar els serveis que poden telefònicament, en el 962910539, atenent tots els dubtes dels familiars i cuidadors dels malalts d’alzheimer, pel que fa a qüestions com la medicació, atenció psicològica o cures.

El treball de l’equip també se centra, com detalla Vicent Pérez, en formar-se en procediments de desinfecció com ara làmpares ultraviolades i canons d’ozó, per tal d’evitar contagis, quan es reòbriguen les instal·lacions del centre de dia. De moment, estan a expenses de les directrius que done la Generalitat Valenciana, doncs actualment “està elaborant un protocol que haurem de complir tots els centres de dia per tal de poder obrir les nostres portes”, afegeix el president.

I en temps de crisi sanitària i social, la solidaritat està present. En el cas d’AFAO agraeixen a la Fundació FISABIO, la donació al centre de dia de 3 tauletes tàctils, a través de la iniciativa #mirarteotravez. “Estem utilitzant-les per a poder realitzar en els domicilis estimulació cognitiva amb els usuaris que ho han sol·licitat”, expliquen des del centre de dia.

Vicent Pérez recorda que el centre de dia té prop de 65 usuaris i una llista d’espera semblant i estava a les portes d’obrir en el barri de Sant Rafel, el centre de memòria, per tal de traslladar l’espai que actualment està en l’edifici de la Policia Local, en el Carrer Major, per tal que les persones assistents puguen realitzar tallers de memòria, a més d’oferir un servei d’atenció inicial a les persones que estiguen en llista d’espera.