Aielo de Malferit ha presentat més de 500 al·legacions a la Conselleria d’Economia pel projecte de la central solar fotovoltaica ‘Montesa III’ que té previst implantar-se en la zona de Cairent. Una àrea de gran valor per a la localitat, ja que tal com expliquen des del municipi es tracta de l’únic lloc de trobada amb la naturalesa del terme. En aquest sentit, denuncien que la macro planta devastarà el 81% del terreny de Cairent.
A la gran quantitat d’al·legacions individuals s’ha sumat l’Associació per a la Defensa del Territori i Medi Ambient d’Aielo de Malferit —col·lectiu que naix de la plataforma ‘Salvem Cairent’—, així com el mateix ajuntament del municipi, i entitats veïnals i socials com l’Associació Veïnal d’Aielo de Malferit i la Societat de Caçadors El Brúfol.
El projecte té previst instal·lar 86.190 panells solars, amb una potència total de 49,99 MWp i una línia d’alta tensió de 6.485,82 metres, bona part col·locats en la zona de Cairent aplanant així la Serra Grossa, denuncien des de l’Associació per la Defensa del Territori.
Lídia Esplugues, presidenta d’aquesta associació, manifestava aquesta setmana el seu agraïment per “la implicació dels ciutadans i col·lectius davant una qüestió tan important que condicionaria el futur del poble i les conseqüències del qual, per al medi ambient, serien irreversibles”. A més a més, afegia que, després de la campanya d’al·legacions, “continua la línia de col·laboració amb l’ajuntament d’Aielo, quant a la modificació del PGOU aprovada en ple, amb l’objectiu de frenar aquest o qualsevol altre macro projecte invasiu de plaques que puga destruir el medi ambient en el terme municipal”.
Les al·legacions es concentren en 12 apartats referits a temes tècnics i urbanístics. Aquestes argumenten que es tracta d’una actuació a realitzar sobre terrenys forestals que van ser afectats per incendis en 1993 i 1994, per la qual cosa no poden classificar-se o reclassificar-se com a sòl urbà o urbanitzable fins transcorreguts 30 anys.
Així mateix, se cita el principi de precaució de les autoritats davant la possibilitat de risc per a la salut pública, tant per les línies d’alta tensió com pels elements químics contaminants de les plaques i els residus que generen.
Des de ‘Salvem Cairent’ esperen que la Conselleria atenga el més de mig miler d’al·legacions i evite que, per “interessos econòmics de grans empreses”, es destruïsca aquesta zona de gran valor per a la societat d’Aielo, que ha estat utilitzada quotidianament des de temps ancestrals fins ara, “formant part de la idiosincràsia, la tradició i els costums dels seus habitants”, expliquen.