‘Al-Azraq. El malson de Jaume I’, la croada de Jaume I il·lustrada, es presentarà a la UNED d’Ontinyent

Al-Azraq, el malson de Jaume I, una novel·la gràfica que recrea els darrers anys d’al-Àndalus oriental, serà presentada aquest divendres, a les 18:00 hores, en l’aula 101 de la UNED, pels seus autors: l’il·lustrador alcoià Daniel Olmo i l’escriptor beniarresí Just Sellés. L’obra és una acuradíssima adaptació gràfica de la novel·la històrica Al-Azraq el Blau. Crònica de la conquesta de la Muntanya. Han sigut vora tres anys d’un rigorós treball documental per tractar de vestir els escenaris i els protagonistes del període més important de la nostra història; un ingent esforç per reconstruir els castells i els paisatges de la Muntanya a mitjan segle XIII, per ambientar l’armament, les eines, els costums i el dia a dia d’una època convulsa.

L’activitat cultural que es proposa consistirà en una xarrada multimèdia molt dinàmica, didàctica i entretinguda, d’una hora de duració, dividida en dos blocs diferents. Per una part, Just Sellés parlarà del personatge protagonista de la novel·la en una intervenció de contingut fonamentalment històric; per altra part, Daniel Olmo contarà com ha sigut el procés d’il·lustració de l’obra, principalment sobre la recreació dels castells i els escenaris de la Muntanya. En acabar, els autors signaran exemplars de la novel·la gràfica a tots aquells que en vulguen adquirir. L’obra tracta la croada valenciana de Jaume I com mai l’han contada, amb il·lustracions d’alguns dels episodis més emblemàtics. El visir al-Azraq fou, sense cap ombra de dubte, l’enemic més astut que desafià Jaume I. Ho reconeix el mateix rei en la seua crònica, i així ho corroboren també els més de quinze anys que el Conqueridor tardà a foragitar-lo de la Muntanya, la seua terra.

Tan ferotge fou la defensa que els andalusins feren del territori que fins i tot la vida del Conqueridor quedà en mans de la Providència quan al-Azraq i els seus homes l’emboscaren una nit, mentre cavalcava al castell de Rugat. Conspiracions, batalles, paranys, setges, assalts, revoltes, celades, treves, escaramusses, traïcions, cavalcades i un pacte signat i trencat per la força marcarien a foc una relació que acabaria amb el valent sarraí traït a colp de suborn, exiliat per a sempre dels que foren els seus dominis. O això semblava perquè, tot i els díhuit anys de desterrament, els destins de visir i rei encara s’haurien de creuar, heroicament, a les portes de la mort. Una novel·la gràfica d’acurada edició que es presenta en un volum de 400 pàgines a color enquadernat en tapa blana amb solapes.