Ana Ferrero Ferri, presidenta de l’Associació de Comerços i Serveis In, pensa que Ontinyent té tots els articles i serveis d’una gran ciutat i el seu objectiu és aconseguir que els comerciants s’associen per tindre més força. En aquesta conversa amb el Periòdic d’Ontinyent fa un balanç del comerç local.
Arriba a la presidència de Comerç In amb una experiència prèvia de molts anys. Quin és l’objectiu que s’ha marcat?
“M’agradaria que la major part del comerç d’Ontinyent estiguera associat. El motiu és que, en un món globalitzat, la millor manera per a mantenir els carrers vius amb tota l’oferta comercial que una població de les nostres dimensions té és pertanyent a una associació. Si és personalitzada com la nostra, té moltes coses a favor: facilita la faena, tenim moltes possibilitats de creixement, permet aconseguir informació, digitalització, visualització de les nostres botigues i serveis en xarxes socials, entre altres aspectes. Si vas en solitari és molt difícil que aquest treball tan intens porte un resultat òptim. Per contra, si estàs en una associació i entre tots configurem un nucli comercial interessant, com el que tenim a Ontinyent, crec que mantenir’s en aquesta dinàmica ens fa el treball més fàcil i profitós”.
Han viscut un canvi de gerència també, han crescut en socis… Quin és el moment actual?
“Sí, la veritat és que estem vivint una intensificació en noves altes d’associats, estem fent un esforç molt fort de comunicació sobre què és Comerç In, què és el que ofereix, què pots rebre quan eres soci, tant comerços com serveis. Crec que l’oferta actual a Ontinyent és completíssima, tenim xicotets tresors que estan per descobrir. Tot el que pugues necessitar, pots trobar-ho a Ontinyent, fins i tot articles que resultaria difícil trobar en una ciutat de major dimensió que la nostra. Quasi tot el que hi ha en un carrer comercial d’una gran ciutat es pot trobar a xicoteta escala, seleccionat, a Ontinyent”.
Què destacaria de la infraestructura de la ciutat, en relació amb el comerç?
“L’eix comercial que té la ciutat. S’ha fet una bona planificació fruit de la bona comunicació entre el consistori i les diferents associacions. S’ha treballat molt en aquest sentit i hi ha hagut molta receptivitat, que s’ha traduït en carrers amples, molta oferta per a poder aparcar, un centre comercial connectat en l’eix principal del comerç i, tot sumat, es tradueix en el fet que és fàcil passejar pels nostres carrers i descobrir tots els comerços”.
El Centre Comercial El Teler s’ha integrat en l’associació Comerç In i s’obrirà una tenda local multimarca en aquest espai. Com la sinergia entre el centre comercial i el comerç local pot beneficiar-se mútuament?
“És un benefici el fet que El Teler forme part de Comerç In, perquè tenim molts punts en comú, busquem els clients, tenim la possibilitat de connectar un lloc d’aparcament pròxim en la via comercial de Martínez Valls, que té les places més limitades, i és un centre que està contínuament obert i treballa per a captar clients també de fora de la ciutat. Ens dóna la possibilitat perquè els visitants del centre comercial tinga més a prop les nostres tendes”.
La conjuntura actual ha afectat negativament al sector o creu que ha eixit enfortit?
“Gràcies a un esforç dels comerciants per estar al peu del canó adaptant-se a la situació com ara portar la compra a casa, comandes per WhatsApp, fent campanyes dinamitzadores, buscant col·laboracions…, gràcies als consumidors que han apostat per nosaltres i gràcies al suport de l’Ajuntament d’Ontinyent que ha creat els xecs de consum i ens han donat suport amb altres iniciatives, almenys podem dir que ha donat els seus fruits i s’ha sobreviscut en un context advers. EL resultat és positiu i seguim treballant perquè l’associació tinga més socis i els membres senten els beneficis de pertànyer a aquest col·lectiu”.
Quines són les assignatures pendents del comerç a Ontinyent?
“Probablement ens caldria ser més coneguts fora de la ciutat, principalment en la nostra comarca, i ser un referent perquè vinguen ací a fer les compres i passar el seu temps lliure. En aquest sentit estem treballant en campanyes que ens facen visibles en la Vall d’Albaida i esperem que tinguen un bon resultat”.
En la seua opinió, el model tradicional de tenda, està esgotat i cal innovar per a tindre presència al mercat?
“El món digital és una realitat i nosaltres hem de treballar seguint la tendència del mercat. Tot i això, jo no crec que el model tradicional de tenda estiga desfasat, perquè ens permet veure i tocar, sentits que són fonamentals. Les tendes són boniques com a experiència. És positiu combinar les ferramentes, de fet en l’associació tenim una aplicació, Comprar en Ontinyent, i estem potenciant moltíssim perquè l’utilitzen comerciants i consumidors”.
Li està afectant el sector la falta de matèries primeres i la problemàtica del transport?
“És una problemàtica d’àmbit mundial i està afectant sobretot a aquelles botigues que tenen proveïdors estrangers i, al mateix temps, la situació ens dona a entendre que en aquests moments treballar amb empreses i articles del nostre voltant és molt important i, fins i tot, un valor afegit”.
En l’àmbit estatal el Black Friday està servint perquè la ciutadania faça les compres de Nadal, ací també arriba aquest reclam?
El Black Friday és una tendència importada i ací no crec que estiga servint per a fer les compres de Nadal, però sí per a reactivar el sector a finals de novembre”.
Com es presenta la campanya de Nadal? Es reprendrà l’animació de carrer?
“Com que podem tornar a fer celebracions, esperem que tot acompanye i es puga fer el que estem preparant. Tenim ja activitats programades, tot el que s’havia abandonat en 2020 es torna a fer com abans de la pandèmia. Esperem que hi haja una molt bona campanya i pensem que així serà perquè existeix un desig de celebració, que va acompanyada d’un augment del consum”.