Baldoví presenta a Ontinyent la campanya de Compromís per denunciar les retallades del PP i Vox en un any

Aquest dimarts, 28 de maig, Compromís denunciava a Ontinyent els efectes negatius sobre els serveis públics del primer any de govern de PP i Vox a la Generalitat Valenciana. El grup municipal Compromís per Ontinyent, acompanyat pel síndic a les Corts Valencianes, Joan Baldoví, i el diputat Jesús Pla, feia repàs dels efectes que estan tenint les polítiques neoliberals i les retallades de PP i Vox a la ciutat.

Per exemple, la retallada en el Pla Edificant, que obliga l’Ajuntament d’Ontinyent a avançar diners per finalitzar a temps obres com la del CEIP Martínez Valls, o l’absència de pressupost per al desenvolupament d’un Centre per a malalts mentals crònics i un Centre de Dia de suport convivencial i educatiu, previstos a Ontinyent amb el Pla Convivint, impulsat per Compromís des de l’anterior Govern Valencià del Botànic.

El síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Joan Baldoví, denunciava que “s’ha complit un any del govern de PP i Vox, i podem resumir eixe any amb paraules com vergonya, retallades o censura. Aquest és un govern que ha canviat per a mal la vida dels cinc milions de valencianes i valencians.

Cada mes la Generalitat deixa d’invertir 80 milions en els nostres pobles i ciutats. Un total de 800 milions d’euros des que el senyor Mazón va conformar el seu govern. Estem patint ja retallades en educació, sanitat, economia, agricultura, seguretat o cultura, és a dir, en tots els serveis públics essencials i també en els sectors productius valencians. També està havent molts impagaments i retards als proveïdors de la Generalitat. Li demanem al senyor Mazón que es pose a treballar d’una vegada per totes”.

Per la seua banda, el diputat Jesús Pla apuntava que “aquestes retallades ja les podem notar als nostres municipis, en qüestions tan bàsiques com els plans d’ocupació local, que s’han retallat més d’un 40%, provocant que aquest estiu molts pobles no tindran personal per atendre diferents necessitats.

També s’han retallat 13 milions d’euros del servei de bombers forestals, i 2 milions d’euros en les subvencions als ajuntaments per a plans contra els incendis. A més, a la Vall d’Albaida s’estan patint retallades en matèria de serveis socials. Durant quatre mesos la Generalitat no ha pagat als centres socials, residències de la tercera edat i centres d’alzheimer.

Açò impossibilita que els centres puguen pagar al seu personal i proveïdors. Com veiem, es tracta de retallades que impacten directament sobre els nostres pobles, i que ja són evidents i visibles”.

El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, incidia en el perjudici a nivell educatiu. “Com venim denunciant fa mesos, la Generalitat de PP i Vox ha retallat 120 milions d’euros per a enguany en el Pla Edificant. No destinen diners suficients, i això fa que els pagaments no arriben en temps i forma, com passava abans.

A Ontinyent ja estem veient les conseqüències. L’Ajuntament ha aprovat avançar una part de la inversió del CEIP Martínez Valls amb fons propis, perquè la Generalitat no té previst pagar tota l’obra fins a 2026. A més, ens preocupa que un projecte tan esperat com la reforma i ampliació del Conservatori també puga vore’s afectat.

Per altra banda, cal vigilar l’impacte que pot tindre sobre Ontinyent la retallada de professorat prevista per al curs vinent. El govern de la vergonya vol desmantellar l’educació pública, i no ho permetrem. També ens agradaria més reivindicació per part del senyor alcalde. La seua obligació és defensar solucions a les necessitats d’Ontinyent, independentment de si això agrada o no als seus socis de govern a la Diputació. De moment, només l’hem vist exhibint sintonia amb el senyor Mazón, principal autor de totes aquestes retallades”.

La regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, destacava l’eliminació dels projectes del Pla Convivint. “Amb el Govern del Botànic, i amb Compromís al capdavant de la Conselleria de Polítiques Inclusives, es va preveure a Ontinyent la construcció de dues noves infraestructures de benestar social, que eren un Centre per a malalts mentals crònics (CEEM), per a reforçar el CRIS, i un Centre de Dia de suport convivencial i educatiu.

Aquestes infraestructures venien a reforçar la xarxa d’atenció social de la ciutat, oferint allotjament i rehabilitació a persones adultes amb malaltia mental crònica, i suport social i educatiu a menors amb diferents contextos familiars i socioeconòmics. La Generalitat de PP i Vox ha decidit eliminar el Pla Convivint i no consignar pressupost per a cap actuació, ni a Ontinyent ni a cap altre municipi, desatenent necessitats socials molt importants. El govern de la vergonya no es preocupa per la vida quotidiana de la gent, no aposta per una atenció prioritària a les persones més vulnerables i està destruint l’escut social”.