La restauració del col·lector permet a Ontinyent estalviar 60% en cànon anual de depuració

Les obres del nou Col·lector General d’Ontinyent han permés a l’Ajuntament estalviar un 60% del cost del pagament del cànon anual per la depuració d’aigües residuals.

Així quedava constatat en la visita que aquest dimarts realitzaven a les obres la regidora de Sostenibilitat, S. Gandia; el regidor de Serveis Municipals, Jordi Vallés; tècnics de l’Entitat Pública de Sanejament (EPSAR), la Diputació de València i el Banc Europeu d’Inversions, per constatar el funcionament dels nous equipaments.

Així, durant la visita quedava palés que en 2023, amb la restauració definitiva del col·lector, van entrar 3,7 milions de m³ d’aigua a la depuradora, xifra notablement menor que la dels anys anteriors, on per exemple en 2021 s’arribava als 10 milions de m³.

S. Gandia explicava que “la reducció de l’aigua que va entrar en la depuradora suposa un menor pagament del cànon que pagàvem, que en 2021 va ser de 132.000 euros, en 2022 i 2023 va rondar els 100.000, i en 2024, prenent com a base l’aigua tractada en l’any passat, ha estat només de 52.000 euros. Això vol dir un estalvi de més d’un 60% de la xifra mitjana dels últims anys, el que és una bona notícia”, assenyalava.

Igualment, la regidora parlava d’altres aspectes beneficiosos de les obres, “ja que la reducció del volum d’aigua comporta una major eficàcia del tractament i un estalvi energètic, i a més l’actuació ha permés regenerar diferents zones del riu, entre les quals cal destacar la intervenció de diferents administracions per a l’execució del parc inundable de la Cantereria, el futur parc de les Mamàs Belgues”.

S. Gandia remarcava “la col·laboració en aquesta actuació de les diferents administracions, Ajuntament, Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’Entitat Pública de Sanejament (EPSAR) o la Diputació de València, així com l’eficiència i professionalitat d’empreses com Egevasa en el disseny del projecte, i les empreses locals que han participat de l’execució de les obres”.

El regidor de Serveis Municipals, Jordi Vallés, recordava per la seua banda la utilitat dels nous 5 sobreeixidors intel·ligents creats al costat d’equips de desabastaments automàtics, que asseguren la correcta evacuació dels excedents d’aigües pluvials a la ciutat, repartits al llarg dels més de 2 km lineals de mur d’escullera que s’han creat: “el procés de neteja planteja una solució molt eficaç a residus sòlids urbans com a tovalletes, plàstics o elements higiènics no biodegradables, per evitar que arriben al riu Clariano”.

En concret es compta amb cinc sobreeixidors en tot el recorregut per a assegurar la correcta evacuació dels excedents d’aigües pluvials, situats al costat de la depuradora, el Camí Vell i els ponts de Santa Maria, plaça de Baix i Sant Francesc. Els cinc sobreeixidors evacuen els excedents d’aigües pluvials procedents de la xarxa de sanejament municipal quan el cabal siga major per les precipitacions, però els tamisos limiten que els elements sòlids que podrien causar mal mediambiental no arriben al cabal del riu.