Caixa Ontinyent tindrà un museu en l’edifici del Banc de València

Caixa Ontinyent ha aconseguit un dels objectius que es va marcar fa uns anys i que finalment és una realitat: constituir una fundació, mitjantçant la seua Obra Social. L’objectiu és “desenvolupar activitats que fomenten la integració social i financera de les persones i de les famílies”.

Una de les repercusions d’aquesta nova figura de caràcter social és, a llarg termini, la posada en marxa d’un arxiu i museu de Caixa Ontinyent, perquè ara mateix no hi ha cap espai físic on es puga consultar la història d’aquesta entitat financera, una de les dues supervivents en tot l’Estat espanyol després de la crisi. Una aspiració que es troba dins del projecte de recuperació de l’edifici de l’antic Banc de València, propietat de Caixa Ontinyent, i que al llarg dels anys ha sigut objecte de moltes idees. La prentensió, ara per ara, és que tinga un caràcter emminentment social i divulgatiu, segons expliquen des de l’entitat financera.

RECUPERAR L’EDIFICI DEL BANC DE VALÈNCIA

Per tant, recuperar aquest immoble serà una de les tres línies d’acció que es planteja la Fundació Caixa Ontinyent en el seu naixement. A més d’arxiu i museu, l’entitat preveu que siga un Centre Social i seu de la Fundació, on hi hauria espai per al Mont de Pietat, sales per a impartir educació financera, una planta baixa amb cafeteria per a ús del públic i sales a disposició d’entitats ontinyentines perquè “les que hi ha en el Centre Cultural Caixa Ontinyent tenen una demanda molt elevada i en ocasions no es pot donar resposta a tots”, afegeixen.

L’altra línia d’acció de la nova fundació parteix d’una idea romàntica: recuperar el Mont de Pietat. “Caixa Ontinyent va tindre aquesta figura des de 1884 fins al 1964, ja fa més de 50 anys que no disposa de Mont de Pietat, però mai no ha perdut aquesta denominació en el seu nom”, afegeixen. L’objectiu consistiria en facilitar xicotets prèstecs amb garantia prendària de joies o el que és el mateix, empenyorar joies i obtindre a canvi un prèstec. “És un servei per al públic, perquè no representa ingresos per a l’entitat, que es manté en ciutats com València o Madrid”, afirmen des de Caixa Ontinyent.

EDUCACIÓ FINANCERA

La tercera línia d’actuació és el projecte més immediat: la Fundació Caixa Ontinyent assumirà el programa d’educació financera ‘Finança’t’, que impulsava l’Obra Social per mig de la Fundació Universitària de la Vall d’Albaida. Una iniciativa que es va posar en marxa l’any 2016 i que segons informen des de Caixa Ontinyent ha beneficiat a 17.500 persones. Segons avancen des de l’entitat financera, “la Fundació permetrà diversificar i ampliar una Obra Social orientada actualment a la implantació de centres, la investigació i divulgació de temes autòctons per mig de publicacions, col·laboració amb col·lectius, presència als campus universitaris i gestió de fundacions de caràcter docent, social i assistencial.