Cáritas atén 218 xiquets a Ontinyent per evitar que la pobresa es perpetue

La xarxa de Càritas València, composta per les acollides parroquials —entre les quals es troben les Càritas parroquials d’Ontinyent— i els programes d’acció social diocesans, va acompanyar en 2023 a 54.317 persones, un 5% més que l’any anterior. L’encariment significatiu del cost de la vida a conseqüència dels conflictes armats continua manifestant-se amb tota cruesa entre les persones en situació de major vulnerabilitat en el territori de la diòcesi valenciana.

Amb motiu del Corpus Christi – Dia de Caritat el lema del qual és “Allà on ens necessites obrim camí a l’esperança”, els responsables de Càritas han recordat com: «L’església té la responsabilitat de visibilitzar les realitats d’injustícia, de sensibilitzar la societat per a que puga tindre una mirada oberta i amorosa al patiment de les persones més fràgils i a mirar-les des d’una perspectiva de drets i oportunitats».

Els perfils de les 459 persones beneficiàries ateses per Càritas Ontinyent no han canviat, encara que el seu número ha crescut un 1,24% respecte a l’any anterior. Els qui amb major freqüència sol·liciten l’ajuda de Càritas Ontinyent continuen sent: dones soles amb persones menors al seu càrrec, parelles joves amb fills o filles, i persones migrants, la major part d’elles en situació administrativa irregular.

Referent a això, les dades de les nostres memòries, així com les d’altres informes de referència, ens parlen del fet de tenir fills com un dels factors de risc d’exclusió i de transmissió intergeneracional de la pobresa, i per això Càritas Ontinyent ha prestat especial atenció als 218 xiquets i adolescents per evitar que les situacions de pobresa i exclusió es perpetuen.

Recursos humans i econòmics

Al llarg de 2023 Càritas Ontinyent va comptar amb la col·laboració desinteressada de 40 persones voluntàries. Quant als recursos econòmics, els fons propis suposen ja el 96,82% dels ingressos que rep Càritas Ontinyent, que van ascendir, en 2023 a 31.483 euros.

Pel que fa als recursos invertits, el 2023 també s’han incrementat respecte a anys anteriors i suposen un suport fonamental per als qui no poden exercir els seus drets i cobrir les seues necessitats bàsiques. En 2023 Càritas Ontinyent va invertir prop de 17.536 € en l’atenció social, un 56% per a cobrir necessitats bàsiques com alimentació, subministraments, ajudes per a lloguer, desnonaments, pagament de rebuts, reparacions en l’habitatge, medicaments o ajudes educatives.

A tall de propostes

Entre les conclusions més destacades de la seva Memòria 2023, els responsables de Càritas han destacat, entre altres preocupacions, la necessitat que: «l’Administració puga continuar garantint polítiques públiques que dignifiquin totes les persones i, sobretot, aquelles que es troben en situacions vulnerades».

En aquest sentit, en l’àmbit del treball digne i decent han destacat la necessitat de: «planificar i coordinar polítiques d’ocupació focalitzades en els col·lectius amb un accés més complicat al mercat laboral i que tinguin en compte la situació personal i familiar de la persona treballadora». Pel que fa a l’accés a un habitatge digne i adequat, proposen: «ampliar el número d’habitatges de lloguer de qualitat a preus assequibles; augmentar el parc públic d’habitatge de lloguer social per a aquelles famílies amb rendes més baixes i complir el 3% de dotació residencial que marca la llei, ampliable al 5% per garantir una llar a famílies en situacions d’extrema necessitat». Així mateix, s’han referit a «la necessitat de continuar garantint el dret al mínim vital per a totes les persones amb un sistema de garantia d’ingressos mínims que estiga dotat amb la cobertura suficient i la tramitació del qual s’agilitze».