Càritas Ontinyent busca cases per a acollir refugiats

En els últims dies més d’un milió i mig d’ucraïnesos han eixit del país a la recerca d’una nova vida. Davant l’èxode més ràpid a Europa des de la fi de la II Guerra Mundial, les institucions i les entitats socials preparen plans de contingència per a acollir a milers de ciutadans. I Ontinyent no és una excepció. Des de Càritas Ontinyent, aquesta setmana, en les misses que se celebren a la ciutat se sol·licitarà l’ajuda de totes aquelles persones que puguen facilitar habitatges per a acollir als refugiats que poden arribar en les pròximes setmanes.

“Han de ser habitatges que estiguen preparades, llistes per a ser habitades de manera immediata”, s’explica des de l’entitat. “Però no es tracta únicament de proporcionar una casa sinó que ha d’existir un compromís d’ajuda. Cal tenir en compte que aquesta gent arriba sense res. I la situació pot prolongar-se”, s’afegeix.

Ajuda integral

Seguint les directrius que ha transmés Càritas Diocesana de València a través d’un comunicat, les famílies que fugen de la guerra no sols necessitaran un sostre, sinó “una comunitat que puga acollir-los i fer-los sentir integrats”. En aquest sentit, demanen als interessats que en el cas que “aquest acompanyament no es puga donar (manutenció) i l’ajuda siga només de la cessió d’un recurs residencial”, es faça constatar.

Cal recordar que es tractaria d’un procés d'”acolliment integral que pot durar entre 1 a 3 anys”, avancen. Es tracta d’una acció en coordinació amb la Generalitat Valenciana, amb la condició que ningú quede enrere “davant una previsible falta de places per part del sistema d’acolliment de la Generalitat”, matisen.

Des del departament de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Ontinyent no es descarta establir convenis de col·laboració amb entitats del tercer sector com Càritas Ontinyent o Creu Roja Espanyola Assemblea Ontinyent amb la condició d’agilitar aquest procés. “Hi hauria aspectes que estarien coberts a través de l’administració, com l’assessorament jurídic, mentre que uns altres es podrien descentralitzar com l’allotjament o l’alimentació”, matisen fonts municipals.

Aquesta última setmana la Generalitat Valenciana habilitava en la seua web un formulari dirigit a particulars, entitats socials i locals, així com als organismes i institucions que estiguen interessats a acollir per a, una vegada que tinguen aquestes persones regularitzades la seua situació, poder assignar-les en els municipis interessats a acollir.