Càritas Ontinyent ha donat a conéixer els resultats de la seua memòria corresponent a l’any 2020 en la qual es comprova un increment notable dels beneficiaris de la seua acció. En total, durant l’any en què va esclatar la pandèmia mundial de la Covid-19 que ha tingut greus conseqüències econòmiques, han sigut ateses fins a 112 famílies, però de l’ajuda de Càritas s’han beneficiat fins a 423 persones. Això suposa un increment del 29,7% respecte a l’any anterior.
Cal recordar que les xifres ja es van començar a incrementar els primers mesos de 2020 quan es van notar els primers efectes de la crisi. Pel que fa al perfil de les persones que reben l’ajuda de Càritas Ontinyent cal indicar que, prioritàriament, es tracta de dones soles amb fills a càrrec seu i també de parelles joves amb fills que no tenen uns ingressos estables. Aqueixos són, en la seua majoria, els usuaris que s’acosten als acolliments de Càritas de les quatre parròquies de la ciutat.
També es troben perfils de persones migrants en situació irregular. En el 2020 el percentatge de persones estrangeres ateses ha sigut del 74,11% enfront d’un 25,8% d’espanyols.
La majoria de les persones que acudien a demanar alguna ajuda a Càritas, fonamentalment, ho feien per necessitats d’alimentació. En aquest capítol Cáirtas ha invertit 27.699 euros en ajudes. A més d’aquestes prioritats bàsiques també s’han canalitzat ajudes per a fer front al lloguer de la casa i altres subministraments bàsics. La roba i el calçat també s’apunten com a demandes d’ajuda més sol·licitades.
Durant els mesos més durs de la pandèmia les Càritas parroquials s’han coordinat per a fer front a ajudes d’emergència, mantenint-se en la mesura de les possibilitats uns serveis mínims de voluntariat per a atendre els diferents serveis. L’any 2020 ha sigut un any també de canvis per al servei de l’Economat que ha sigut substituït pel de les Targetes Solidàries. Això ha provocat una transició en el sistema d’assistència pel que fa a les ajudes d’aliments i productes bàsics per a la subsistència.
D’altra banda, s’han consolidat els contenidors de roba instal·lats a les esglésies locals on depositar roba, calçat i complements. A més, el mes de febrer tornava a obrir les seues portes el servei de roba amb canvi de domicili, ocupant ara la planta baixa de l’immoble on antigament es trobava l’Economat, prop de la Plaça Major.