Centre de dia malalts mentals: acabat i esperant la Conselleria

Ontinyent disposa d’unes noves instal·lacions per a les persones amb malaltia mental. Un centre de dia que era una assignatura pendent, que és ja una realitat autoritzada per l’administració autonòmica. Però de moment es tracta tan sols de l’espai autoritzat per l’administració autonòmica, perquè des de l’Associació per la Defensa i Integració dels Malalts Mentals (ADIEM) estan esperant que la Conselleria concerte les quinze places per a aquest nou servei com més prompte millor, és a dir, que subvencione l’atenció de quinze malalts mentals per a ser tractats en el nou centre de dia.

Fa uns dies, una comitiva formada per les entitats que han fet possible el desitjat centre de dia: Ajuntament, Caixa Ontinyent i ADIEM, visitava el nou espai, guiada per l’arquitecte, Enrique Jordá i amb una convidada: la diputada de l’àrea de Benestar Social i Qualitat Democràtica, Pilar Sarrión, qui destacava el paper de l’Ajuntament d’Ontinyent i de les associacions locals en l’atenció sociosanitària a la ciutat.

“La Diputació de València, l’Ajuntament d’Ontinyent i CaixaOntinyent estem treballant en noves línies de suport a les entitats sociosanitàries ontinyentines”, destacant la seua llavor “per atendre la ciutadania no sols d’Ontinyent, sinó també de la comarca i de l’Àrea de Salut, i arribar on de vegades les administracions no poden fer-ho”.

La presència de la diputada a Ontinyent servia per a agrair-li el suport amb ajudes des de la institució provincial tot i que la major part de les competències en matèria social recauen en la Generalitat Valenciana, però també perquè ajude a Ontinyent “a continuar fent més política social”, apuntava l’alcalde, Jorge Rodríguez. I el primer edil no es referia tan sols a ajudes econòmiques, sinó a contactes: “La diputada s’ha compromés a tractar a buscar una reunió perquè les places del centre de dia d’ADIEM es concerten com més prompte millor, perquè puga entrar en funcionament el servei”.

Cal tindre en compte que el centre de dia s’ha pogut fer amb la suma de diferents aportacions: Caixa Ontinyent ha cedit l’espai i el mobiliari; l’Ajuntament d’Ontinyent ha subvencionat la nova instal·lació amb 150.000 euros i la Fundació ADIEM ha contribuït amb 80.000 euros.

Des d’ADIEM es manifestaven “molt satisfets de l’obra: hem aconseguit un centre de dia molt digne amb moltes ajudes i amb un pressupost molt ajustat, gràcies a Construcciones Mancebo”. Una de les particularitats és que l’arquitecte encarregat d’adaptar aquest baix del carrer Sant Ignasi és Enrique Jordà, qui manifestava que “tècnicament ha sigut tot un repte i al mateix temps una gran alegria que comptarem amb mi, vint anys després que fera el projecte del Centre d’Integració i Inserció Social per a persones amb malalties mentals (CRIS)”.

La visita de Pilar Sarrión a Ontinyent s’aprofitava per a visitar el nou local cedit per l’Ajuntament a l’Associació de Familiars i Amics dels Malalts d’Alzheimer (AFAO), que ha suposat una inversió global de 588.000 euros, 300.000 dels quals han estat aportats per la Diputació de València.