Tres empreses s’interessen per instal·lar macroplantes solars

Bambolles de mercat han existit en els últims temps de diferent índole: des de la rajola, fins a l’eòlica. Ara és el torn de la fotovoltaica.

La porta a la instal·lació de centrals fotovoltaiques de grans dimensions, s’obria a l’agost de l’any passat, quan la Generalitat Valenciana publicava un decret llei amb l’objectiu d’accelerar la implantació d’instal·lacions per a l’aprofitament de les energies renovables, per l’emergència climàtica i per a la reactivació econòmica.

En la capital de la Vall d’Albaida també hi ha hagut moviments en aquest sentit. Segons fonts municipals, “a Ontinyent el Pla General d’Ordenació Urbana, recull la protecció de la zona agrícola pel seu valor paisatgístic, per la qual cosa impedeix instal·lacions de plaques solars que superen els 250 Kw”.

DEMANEN DESPROTEGIR EL SÒL PER A INSTAL·LAR 60 MW
De moment, l’única petició oficial que ha rebut el consistori ontinyentí, segons les mateixes fonts, és per part d’Active Energy. Aquesta empresa demana desprotegir el sòl d’Ontinyent amb la finalitat d’instal·lar fotovoltaica d’una potència de fins a 60 Mw i la superfície seria l’equivalent de dues vegades l’extensió del sòl industrial que existeix a la ciutat.

D’altra banda, el mes de febrer, l’empresa Freedom Energy, es va reunir de manera informal amb el Consell Local de Medi Ambient i fins i tot es va visitar l’emplaçament previst. La seua intenció era instal·lar un parc fotovoltaic de 10 Mw en la Maiansa, la qual cosa suposaria una superfície de terreny de 25 hectàrees, similar a la que ocupen 50 camps de futbol. El seu projecte és més ambiciós i la seua planificació va més enllà d’Ontinyent i han previst diverses instal·lacions en diversos municipis de la Vall d’Albaida, concretament cinc parcs, amb un total de 150 Mw.

La tercera proposta provenia de TW Solar. En aquesta ocasió, com apunten des de l’ajuntament, l’interés de la companyia era obtenir informació per part dels tècnics municipals, per a instal·lar 50 hectàrees de fotovoltaica, amb una potència de 25 Mw, també situades en la zona oest del terme, cap a Fontanars dels Alforins.

Com detallen des del consistori, les empreses defensen que estan en coherència amb el pla d’acció de la Generalitat Valenciana en aquesta matèria, que va decretar l’emergència climàtica. En el cas d’Ontinyent, es respondrà negativament a l’única petició oficial, de l’empresa Active Energy, basant-se en informes tècnics que impedeixen aquest tipus d’instal·lacions a la ciutat, segons afigen.