És la marxa mora per excel·lència. L’himne de la festa de Moros i Cristians d’Ontinyent, oficiosament des de fa dècades i oficialment des de 2015. És la peça que tanca els concerts de música festera i una infinitat d’actes festius en el calendari de la ciutat. La que té un acte específic amb el qual conclou l’Entrà de Bandes. És l’obra més gravada, més repetida dins del seu gènere. I, no obstant això, no deixa de sorprendre. Ho ha tornat a fer aquesta Setmana Santa. Amb un vídeo que s’ha viralitzat per les xarxes socials (sobretot ha estat difós a través de Whatsapp). La peça que va compondre el Mestre Ferrero en 1964 ha estat, ara, reinventada com a marxa en una processó d’Elx en la passada Setmana Santa. Al so de cornetes i tambors, acompanyant la desfilada d’una confraria.
Corpus a Holanda
No és la primera vegada que ens sorprén una interpretació de ‘Chimo’ fora del seu context habitual. La mateixa viralització es va produir en 2018 quan es va conéixer, i es va difondre, que la marxa acompanyava el pas d’una processó de Corpus Christi a la ciutat holandesa de Maastrich. En aquella ocasió, interpretada per una àmplia banda, perfectament engalanada.
‘Chimo’ s’ha convertit en una peça recurrent amb múltiples aplicacions. El succeït aquesta Setmana Santa a Elx, com abans en Maastrich, es deu al fet que s’ha convertit en una peça molt coneguda. Daniel Ferrero, fill de l’autor de la marxa José María Ferrero, reconeix que quan arriben aquestes notícies de la seua interpretació conflueixen dues reaccions, “la primera és d’agraïment perquè s’interpreta”; però, al mateix temps s’apunta com a reflexió que “no és el lloc adequat”.
Les interpretacions de ‘Chimo’ són lliures, encara que no si per a això es precisa una plantilla d’instruments diferents, “en aquest cas, si es necessiten arranjaments, es deu sol·licitar un permís”. Llicència que s’ha concedit, per exemple, per a una versió de ‘Chimo’ amb música ‘maquinera’ i altres versions diverses.
A tot el món
La difusió de la marxa composta en honor al fester kábila Joaquín Sanz l’agost de 1964, va tenir en 2014 un moment àlgid, ja que amb motiu de la celebració del seu 50 aniversari es va dur a terme una promoció de l’obra que va aconseguir a totes les localitats que celebraven, d’una manera o d’una altra, la festa moro cristiana; a les societats musicals integrades en la federació valenciana de bandes i als socis de l’associació de músics i compositors d’aquest gènere genuí. A conseqüència d’aquella iniciativa es va aconseguir que la marxa s’interpretara en prop d’un centenar d’esdeveniments a Espanya.
I també a l’extranger. Així per exemple, tal com va acreditar per a la Societat de Festers Juan Antonio Alcaraz, va sonar a Viana do Castelo, en el nord turístic de Portugal. També en Itabaiana, al Brasil. En Llogaret Això de Bran i Port San José, a Guatemala. En Zacatecas, Metepec, Pobla i Toluca, en Mèxic. O a Lima, el Perú. Va ser el ‘Chimo’ més internacional.