fbpx

Col·lapse total en els jutjats per la falta de personal

Els treballadors dels Jutjats d’Ontinyent no poden més. La falta de personal ha comportat una saturació i col·lapse, que es tradueix en un retard més que considerable en la tramitació de procediments. Davant aquesta situació, i a través de la delegada dels procuradors del Partit Judicial d’Ontinyent, Virtuts Mataix, denuncien una sèrie de deficiències. “Les demandes es presenten i tarden fins i tot més d’un any a ser admeses; els escrits tarden entre 6 i 9 mesos a ser proveïts”, expliquen. Segons declaren, no és una situació nova o puntual, ja que els fets es remunten “des de fa més de tres anys” i, afegeixen, “els professionals no sabem ni com descriure’ls”. Les queixes se centren en concret en tres dels jutjats existents en la capital de la Vall d’Albaida.

Jutjat Núm. 1

Pel que fa al Jutjat núm. 1, els procuradors asseguren que des del mes de desembre passat s’han anat succeint canvis de personal, jubilacions i baixes per malaltia, fins al punt que fa tres setmanes es van quedar “només un tramitador tant per a civil com per a penal i una agent judicial”, la qual cosa ha comportat “un col·lapse total” i la saturació d’aquests dos funcionaris. La situació és tal que “ni tan sols es cobreix el mínim de personal per a la setmana de guàrdia” i és que segons denuncien els procuradors d’una plantilla de set funcionaris n’han quedat dos, més un tercer treballador (agent judicial) que s’ha incorporat aquesta mateixa setmana per a cobrir una de les baixes existents.

Jutjat Núm. 3

La situació en les dependències on es tracten els casos de violència de gènere, el Jutjat núm. 3, també ha estat objecte de queixes per part d’aquest col·lectiu de treballadors. Exposen que la sala de vistes té una dimensió tan reduïda que només caben en ella la jutge i dos advocats, sense espai per a les parts implicades. “Quan se celebren judicis ràpids, els justiciables i els professionals del dret han de romandre al carrer, des de primera hora, quan s’assenyalen els judicis, fins i tot passades les 15.00 hores, ploga, neu o faça una calor de 40 °C”, una situació que qualifiquen de “denigrant”.

Jutjat Núm. 4

A principis de 2008 s’inaugurava el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 4 d’Ontinyent. Els procuradors d’aquestes instal·lacions afirmen que estan col·lapsades “des de l’any següent a la seua inauguració”. En aquest sentit, diuen que s’ha sol·licitat en diverses ocasions dos funcionaris de suport. “La Generalitat Valenciana ens va posar taules i ordinadors per a aquests treballadors, per a després comunicar-nos que aquests dos treballadors de suport no vindran, perquè no hi ha pressupost per a això. Ara aquestes taules estan equipades, però no tenen personal que les ocupe. És incomprensible”, conta la representant dels procuradors a Ontinyent.

Interins sense experiència

Però les denúncies van més enllà. En algunes ocasions, la Conselleria de Justícia envia a personal de la bossa per a cobrir alguna de les tantes places que segons exponent estan vacants. “A aquestes persones ni tan sols se’ls dona un curset de com s’usa un ordinador judicial, ni els tràmits a seguir”. La inexperiència d’aquests treballadors interins “comporta que els seus companys hagen d’ensenyar-los i retardar la tramitació dels seus procediments”. La delegada, Virtuts Mataix, sap que “tots mereixen l’oportunitat de començar i aprendre”, però exposa que deixar sempre la responsabilitat sobre els treballadors, sense que el personal eventual reba cap mena de formació prèvia, repercuteix seriosament en el servei que rep la ciutadania.

“La justícia en mans inexpertes no és justícia”, sentència. Per tot això, des del Partit Judicial d’Ontinyent, “demanem una mica de col·laboració i suport per part dels òrgans competents per a això” i reivindicant que encara que Ontinyent estiga lluny de la capital “no per això som invisibles. Ens mereixem una justícia digna i de qualitat”.