Compromís insta a recuperar la casa natal del músic Gomis

El dia de Reis, es complien els 230 anys del naixement del compositor Josep Melcior Gomis, el músic i potser l’artista més internacional que ha tingut Ontinyent i que va morir a l’exili de París l’any 1836.

Fa cinc anys es va celebrar l’Any Gomis amb motiu del 225é aniversari del seu natalici. Una de les propostes que aleshores es va posar sobre la taula va ser l’adquisició de la casa natal on va nàixer i que va estar identificada a l’actual número 14 del carrer que precisament porta el seu nom, però el distanciament de postures amb els propietaris de l’immoble van impossibilitar que s’encetara una negociació i es materialitzara aquella iniciativa.

Ara, el portaveu de Compromís per Ontinyent a l’Ajuntament, Nicolau Calabuig, ha tornat a insistir en la necessitat de recuperar la casa natal de Gomis, abans que siga massa tard. Ho ha fet a través d’una proposta que es presentarà al ple (ahir quedava registrat el prec a l’Ajuntament) i on demanarà que s’activen les negociacions per a desbloquejar la situació i donar-li eixida a una possible adquisició. Nicolau Calabuig ja s’ha manifestat aquesta setmana, a través de les xarxes, a favor de prendre la iniciativa. “A tot arreu, els indrets de rellevància històrica i el seu valor patrimonial representen un orgull per als governs i la ciutadania, de manera que s’intenta tindre cura d’ells i mantenir’ls en les condicions idònies per a oferir la possibilitat d’explicar el seu significat a les generacions presents i futures. En eixe sentit, la casa natal de Josep Melcior Gomis, un dels compositors hispànics més importants del primer terç del segle XIX, principal exponent del Romanticisme, i un dels personatges amb més transcendència històrica i cultural dels nascuts a Ontinyent al llarg dels segles, representa una autèntica oportunitat”.

El portaveu nacionalista considera que cal crear un museu a la casa natal de Gomis i obrir-la al públic. “A hores d’ara, podríem dir que l’immoble és un diamant en brut. Per això, la seua adquisició, restauració integral i obertura al públic hauria de ser un dels objectius prioritaris de l’Ajuntament –que hauria de comptar amb la col·laboració dels actuals propietaris- en el camí cap a la recuperació activa i divulgació del gran llegat patrimonial de la nostra ciutat”.