Compromís proposa que la Mancomunitat es constituïsca en entitat d’àmbit comarcal

Aquest dimecres, Compromís per la Vall d’Albaida ha presentat en roda de premsa una proposta per al present i el futur de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. El portaveu comarcal de Compromís i regidor de l’Ajuntament d’Ontinyent, Nico Calabuig, el vicepresident de la Mancomunitat i alcalde d’Albaida, Josep Albert, i el portaveu de Compromís a l’entitat, conseller de Medi Ambient i alcalde de Fontanars dels Alforins, Julio Biosca, han exposat les principals línies d’aquesta proposta, que busca dotar la Mancomunitat “d’una estructura tècnica més forta que millore la prestació de serveis a la ciutadania i done resposta a les diferents necessitats dels municipis que integren l’entitat”.

D’aquesta manera, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida es constituiria com a entitat d’àmbit comarcal a l’empara de la Llei de Mancomunitats de 2018, promoguda pel Govern Valencià del Botànic amb la intenció de donar impuls a les mancomunitats com a eix vertebrador del territori, consolidar el paper d’aquestes entitats i reforçar l’estructura tècnica per a abordar amb major solidesa els serveis i àrees que es treballen de forma mancomunada.

Calabuig explicava que “la Mancomunitat necessita aquest nou impuls per mantindre la cooperació i treball conjunt entre els diferents municipis que ha caracteritzat la política comarcal durant més de 30 anys i ha donat sentit a aquesta entitat. Dotar d’una estructura tècnica més forta a l’entitat permetrà millorar-ne l’eficiència i donar solució als problemes que es van arrossegant des de fa temps, així com modernitzar i oferir serveis de qualitat a tots els municipis”.

El vicepresident de la Mancomunitat remarcava que “aquesta proposta no naix hui, ni és una qüestió aïllada, ja que ha format part de diferents converses amb el nostre soci de govern a la Mancomunitat, el Partit Socialista, des de la negociació per constituir l’actual govern de l’entitat fins ara. És moment de fer partícips a tots els ajuntaments i forces polítiques que formen part de la Mancomunitat, i treballar consensuadament una nova forma de gestió que consolide el projecte comarcal”, insistia Albert.

Per la seua banda, Biosca també ha assenyava que “a més, l’aplicació efectiva de la Llei de Mancomunitats de 2018, a través de la constitució com a entitat d’àmbit comarcal, també donarà resposta a una situació que s’ha debatut moltes vegades, relativa a la representativitat, aplicant el criteri de la quantitat d’habitants que té cada municipi. D’aquesta manera, per exemple en el cas d’Ontinyent, es passaria de 2 a 6 representants, complint una de les principals reivindicacions de l’Ajuntament. Així mateix, altres municipis de la comarca que tenen més població, com L’Olleria, Albaida, Benigànim, Aielo de Malferit o Bocairent, també veurien reflectida de manera més precisa la seua proporció de representació”.