Consideren retardar un any les obres de la Plaça la Concepció

L’increment del cost de les obres de la segona fase del Museu del Tèxtil en més de 800.000 euros, per l’encariment dels materials, ha posat sobre la taula del Govern d’Ontinyent una nova realitat: d’on treure els diners per a fer front a aquesta despesa inesperada? Una de les idees que està sobre la taula és “endarrerir un any l’inici de les obres de la plaça de la Concepció, principalment per dos motius: perquè encara no han començat i perquè no estan subjectes a cap inversió europea, per la qual cosa no hi ha un termini amb compte enrere per a la seua finalització”, explicant des d’alcaldia.

Des del consistori ontinyentí apunten que aquesta setmana eixirà a licitació el nou plec de condicions per a escometre aquesta segona fase del Museu del Tèxtil. Els treballs estaven pressupostats en 1,6 milions d’euros en el primer concurs públic, però va quedar desert. Argumenten que “la guerra d’Ucraïna i Rússia ha agreujat el problema amb les matèries primeres, el seu encariment i el transport. Per això s’han reformulat les condicions”.

En un primer moment, es va treure a concurs per 1.610.075 euros (IVA inclòs) i, ara, les obres eixiran a licitació per 2.449.999,93 euros. Amb aquest augment, confien que les empreses s’interessaran en l’execució d’aquest projecte i licitaran a la baixa. En aquest cas, el projecte sí que compta amb fons europeus, per la qual cosa resulta necessari agilitar al màxim la seua realització. En aquesta ocasió s’actuarà en la nau de l’antiga fàbrica de Revert més pròxima al riu Clariano, que, al costat de la nau ja construïda, tindrà ús com a espai expositiu i d’activitats.

Aquesta nova nau comptarà amb un semisoterrani i una planta baixa de 608 m², on hi haurà dues grans sales de 383 i 138 m², porxada, cafeteria, escala i passarel·la. La nova edificació adjacent es destinarà, principalment, a espai formatiu per a impulsar el teixit associatiu de la zona.

La segona fase està inclosa en la EDUSI, a més compta amb fons de la Diputació de València i tindrà un termini d’execució de setze mesos, segons han informat, amb desembre de 2023 en l’Horitzó com a límit perquè estiga finalitzada.

Si el Govern d’Ontinyent vaig decidir paralitzar durant un any l’inici de la reurbanització de la plaça de la Concepció, la nova imatge haurà d’esperar. En 2021, el consistori treia aquestes obres del pla provincial: els 588.000 euros per a la Concepció, anaven a les obres de Benarrai i al Pont Vell. L’ajuntament va posar 91.000 euros propis necessaris per a la redacció del projecte i direcció d’obra. El procés de participació ciutadana també ha dilatat el procés. Sembla ser convertir-se en ‘de segona fila’, sobretot perquè els altres projectes estan en marxa.