El document que marca les polítiques que el consistori desenvoluparà el pròxim exercici es destaca per ser el més inversor de la història, segons apunten des del Govern d’Ontinyent. Una de les pretensions que no s’abandona és reurbanitzar les dues places que representen el nus emblemàtic de la ciutat: la plaça de la Concepció i la plaça Major. Per tant, s’ha previst “una partida de 20.000 euros, per tal de contractar les assistències tècniques dels dos projectes”, explicava el regidor de Territori, Jaime Peris, acompanyat de l’edil de Serveis Municipals, Manuel Cuesta.
En 2017 ja es preveia aquesta inversió als pressupostos, però no s’ha executat i es manté per a 2019 com una declaració d’intencions del govern ontinyentí a mitjà termini. “Com que cada urbanització està previst que coste un milió d’euros i l’assistència tècnica representa el 10% del total, per aquest motiu es contemplen 20.000 euros”, detallava Peris.
Però si hi ha un projecte que centrarà la prioritat patrimonial i urbanística de l’Ajuntament d’Ontinyent és la construcció d’habitatges socials en la Vila i la recuperació de la muralla i reurbanització d’aquesta zona. Es tracta d’un conveni que el consistori ontinyentí va signar en el seu dia amb l’Institut Valencià de la Vivenda, ara extint, en l’època de Lina Insa, i que va a fer-se realitat després de guanyar un judici. La Conselleria de Territori invertirà 800.000 euros per fer dues actuacions, una d’urbanització i altra de construcció d’habitatges, de les que està preparant-se la redacció tècnica dels projectes i es preveu adquirir els immobles afectats. “Es compraran els habitatges que falten, bé directament, bé per expropiació, en cas que no s’arribara a un acord”, avançava Jaime Peris.
La muralla és un dels elements patrimonials de la ciutat que cobrarà valor els pròxims anys, perquè hi ha altra actuació prevista en la part que cau al riu. En aquest cas, es destinarà 1,2 milions d’euros, dels quals 575.000 corresponen a una subvenció europea, que permetrà millorar l’estat d’aquest element patrimonial que dota de personalitat el barri medieval i servirà també per a instal·lar un ascensor panoràmic.
El llistat d’inversions és molt llarg i per nomenar altres actuacions d’aquestes regidories cal nomenar els 115.000 euros del Govern d’Espanya per a millores en el barranc de la Puríssima; adequació dels parcs públics per a usos esportius o el canvi del sostre de l’edifici CREC. També es contemplen les millores al 50% amb el veïnat en les ajudes per al disseminat, l’adquisició de nous vehicles municipals o una nova àrea de gossos en Benarrai.