Continuem dient Onteniente? Ací unes claus de com ha variat el topònim de la nostra ciutat

Si busquem el terme Onteniente en Google, automàticament ens alerta: “Potser vulgues dir Ontinyent”. La primera entrada fa referència a la Wikipedia: “Onteniente (en valenciano y oficialmente Ontinyent) és un municipio de la Comunidad Valenciana…”. Aquests recercadors virtuals donen unes pistes a aquells que encara coneixen o utilitzen la denominació Onteniente. Però no tot l’àmbit internauta segueix les mateixes pautes i existeix encara un reducte en el qual s’usa la versió castellana d’aquesta paraula.

Un dels més cridaners és Facebook. La xarxa creada per Mark Zuckerberg encara no deixa posar el nom Ontinyent com a ciutat d’origen o residència, situació que en els casos dels ontinyentins més ofesos per aquesta circumstància ha desembocat en una allau de creativitat o en empadronaments ficticis en altres municipis.

La qüestió és més greu encara si s’atén a què Compromís per Ontinyent, l’any 2017, ja proposava en el plenari que l’Ajuntament sol·licitara a Facebook que modificara i corregira el nom de la nostra ciutat. Res ha canviat en aquest sentit des d’aleshores. Els mitjans de comunicació estatals o d’altres comunitats autònomes no es queden enrere. A més d’utilitzar la denominació inexistent Onteniente, afegeixen més llenya al foc ubicant la ciutat en la província d’Alacant. Tampoc no ajuden les notes de premsa de forces de seguretat com la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, on també es refereixen a Onteniente, en parlar d’algun succés ocorregut a la capital de la Vall d’Albaida.

L’altre lloc on es resisteix a desaparéixer la denominació és en el món empresarial. Encara hi ha empreses, bé amb molta solera, però també de creació més recent, que tenen com a part del seu nom la paraula Onteniente. Hi ha de molts sectors, des de l’alimentació, fins al tèxtil… Com anècdota una de les grans cadenes de supermercats a València ciutat comercialitzava una de les ambaixadores del terme, les botifarres, amb la denominació Onteniente. Situacions puntuals, això no obstant, que cal anar corregint.

Pel que fa als orígens del nom d’Ontinyent, els estudiosos es remunten als antecedents romans i ibèrics, com arreplega Sílvia Ureña en un article publicat el 2017. Manuel Sanchis Guarner mantenia que el topònim Ontinyent pot tindre l’origen en una colònia agrària romana, així com altres noms valencians de l’època, acabats en -en, -ent. Per la seua part, Menéndez Pidal, menciona dues formes Ontinyén i Untinyén, que provenen de les formes italianes. També s’ha pronunciat sobre aquesta paraula Joan Coromines, qui arreplega que els municipis acabats en –ent es refereixen a noms de propietat o de vila romana. Antoni Maria Alcover afirma que Ontinient deriva molt possiblement d’Antonianu (llatí) derivat d’Antonius, amb l’evolució an>-ent dels topònims valencians per influència mossàrab.