Voraserra crea un assistent turístic virtual per a conéixer el vessant històric del nostre patrimoni

L’empresa ontinyentina Voraserra, encapçalada per Alfred Montés, ha fet un pas més en els serveis que ofereix: ha dissenyat un assistent turístic virtual, que permet que “els turistes seguisquen una ruta in situ, atenent jocs i resolució d’enigmes. Tan sols necessiten tenir dades en el mòbil per a connectar-se a internet i pagar un preu màxim de cinc euros per terminal”.

La idea va nàixer de sumar dues de les diverses activitats que desenvolupa l’empresa: les visites turístiques guiades i les sales de escape room. “Contractar un guia en persona suposa un preu elevat per a un grup petit, per la qual cosa les rutes que fem en Voraserra, que es caracteritzen per ser divertides, amb representacions i implicant els participants, havien de cenyir-se a grups grans. Llavors, vaig pensar a unir la possibilitat d’un assistent turístic virtual i que el participant tingueren un paper actiu resolent enigmes i superant proves, al mateix temps que coneixia el patrimoni del municipi que estiga visitant”, detalla Alfred Montés.

Encara que l’assistent turístic és virtual, “les proves han de resoldre’s in situ, seguint les indicacions, ja que hi ha solucions que es troben en l’entorn, per la qual cosa no pot realitzar-se des de casa”, detalla Alfred Montés.

Des del navegador

La màxima principal que tenia clar el responsable de Voraserra, era que havia de ser un sistema molt senzill de funcionament. “No volia una aplicació, que cal descarregar-la i instal·lar-la, buscava una cosa senzilla, així que directament navegant en web es pot accedir a les rutes en qüestió”.

La primera ruta que va dissenyar Voraserra va ser per a Vallada, mitjançant una subvenció de la Diputació de València, que donava suport als productes turístics nous. En aquest cas, la ruta presenta la història d’un cavaller templer de l’orde de Montesa, que el seu descendent està posseït per un assassí medieval i els visitants han d’aconseguir desposseir-lo, superant la resolució d’enigmes. Aquesta proposta turística s’inicia a l’Ajuntament de Vallada i acaba en les ermites, unint dos dels potencials del municipi, en un recorregut de 2 km.

La idea ha estat molt ben acollida per un dels principals operadors turístics, segons indiquen des de Voraserra, “perquè veuen el futur del sector en aquesta mena de visites guiades i estem molt il·lusionats en aquest sentit“. L’únic obstacle que s’ha presentat en el camí és el context pandèmic, principalment perquè “es mereix un bon llançament, però es necessiten espais com a col·legis o l’hostaleria per per a fer-ho i no ha estat el millor moment per a fer-ho. L’objectiu és que fer-lo coincidir amb la primavera”, avança Alfred Montés.

La Confidència de Torrefiel

Ontinyent també disposa de la seua pròpia ruta, amb un títol atractiu ‘La confidència de Torrefiel’. Un itinerari circular que comença i acaba al Palau de la Vila i que consta de 16 etapes per a recórrer-lo. En la mateixa “hi ha un diàleg entre Enrique de Puigmoltó i Cervino, en el context carlista, on ix a relluir un misteri ocult sobre la Casa Reial”.

Base històrica i molta imaginació són els principals ingredients d’aquestes rutes, que no volen deixar indiferents als turistes. El projecte més ambiciós en aquest sentit, l’està realitzant actualment Voraserra en el municipi de Castalla. “L’associació d’hostalers de Castalla es va interessar per tenir un producte d’aquestes característiques, per a aportar algun atractiu turístic a la població i ha involucrat a l’Ajuntament, que és el que ha contractat el disseny de la ruta”, explica il·lusionat Alfred Montés.

En aquest sentit, Voraserra està dissenyant una ruta per a convertir a Castalla en la ‘Capital de les Rondalles Valencianes’, aprofitant que Enric Valor era natural d’aquesta població. “El repte és que l’assistent virtual done a conéixer a Castalla i que al mateix temps es puga convertir en turística una població que no ho és”. A partir d’aquesta idea sorgeixen altres més relacionades amb ella, com fer partícips als col·legis de la Comunitat Valenciana d’un concurs de Rondalles, el premi del qual seria visitar Castalla o dissenyar un itinerari de tapes pels bars de Castalla per a, mitjançant enigmes, aconseguir tapes i begudes. Les possibilitats són múltiples i s’obre davant Voraserra un camp professional per explorar, no sols a l’aire lliure, sinó també en museus com el MITA.