Creuar tota Europa en furgoneta per portar de tornada a 13 ucraïnesos

Les dues furgonetes que han partit aquest matí des de Madrid rumb a Polònia.

María Gomis (natural d’Ontinyent) i la seua parella Nacho Íñigo no han dubtat en posar de la seua part després de l’esclat de la guerra a Ucraïna. Aquest divendres han partit dues furgonetes des de Madrid, on resideix des de 2008, per a recórrer els més de 3.000 km que els separen fins a Przemyśl (Polònia). Més de 30 d’hores de carretera i tres dies de viatge baix una única premissa: portar de tornada a 13 ciutadans ucraïnesos. “Les 13 persones que venen de Polònia tenen família o persona de confiança a Espanya i nosaltres establim contacte també amb ells”, comenta Maria.

Són les persones que caben en dues furgonetes de 18 places amb les quals creuaran tota Europa, ja que en elles viatjarà una ucraïnesa que farà de traductora, i quatre conductors. “És important per a poder-los atendre bé, donar-los confiança i per a solucionar els possibles problemes que puguen haver-hi durant el viatge”, comenta l’ontinyentina. Una vegada arriben a Madrid passaran a viure amb familiars que es troben a Espanya, en ciutats com Burgos o Sevilla, conta María.

Entre els conductors es troba la seua parella Nacho, qui va tenir la idea de fer el viatge davant la impotència de les conseqüències que està deixant el conflicte per a milers de ciutadans. “Tenim un amic que la setmana passada va tornar amb un autobús i quatre furgonetes plenes de ciutadans procedents d’Ucraïna”, explica. “El primer va ser Nacho que va dir ‘conduiré jo i necessitaria que algú se’n vinguera amb mi perquè conduir només 6.000 quilòmetres em sembla una irresponsabilitat, i de seguida van començar a alçar les mans amics nostres: ‘jo m’apunte, jo m’apunte'”.

“Estem fent tot això amb una ucraïnesa que està ací a Madrid, ella és ucraïnesa i té una homònima allí que és la que s’està encarregant amb altres entitats de coordinar els grups de tornada”, segueix.

Una iniciativa que ha comptat amb el suport de més d’un centenar de persones entre amics, afins i gent anònima. Tant és així, que des que van difondre l’acció solidària per Telegram i altres canals han recaptat gairebé 12.000 euros que ara els permetrà finançar gran part del viatge (gasolina, segur dels viatgers, hostalatge, peatges, menjars…). “Hi ha una part del pressupost per a imprevistos que si no es consumeix, es donarà”, exposa.

Un viatge que no ha perdut cap detall, per a organitzar-lo tot María i els seus amics han coordinat un grup de treball en el qual cadascun s’ha encarregat d’una funció, des del lloguer dels vehicles fins a la comptabilitat de les despeses o la logística de l’anada i tornada (allotjaments, ruta, carreteres…). “Els hem fet una bossa amb les coses bàsiques: un raspall de dents, pasta, un gel de dutxa, un raspall per als cabells, el necessari per a poder endreçar-se”, comenta Maria.

El viatge d’anada que està previst que dure aproximadament tres dies, tindrà una primera parada en Katowice (Polònia), on es deixarà tot el material humanitari que han recaptat d’un banc d’aliments en un orfanat de Càritas. Una vegada allí, es dirigiran fins a Przemyśl, a la frontera d’Ucraïna, on recolliran a les famílies. Està previst que el dimecres 6 d’abril arriben a Madrid.