Negociació oberta i diàleg en marxa entre les parts. I, de moment, l’aprovació dels nous estatuts ajornada, fins a avançar cap a un acord que compte amb el suport més gran possible. Aquest és el diagnòstic després de l’esclat del conflicte entre la Fundació del Sant Hospital i el col·legi La Milagrosa que s’ha oposat a alguns aspectes de la reforma estatutària.
Les converses es restablien el dimarts, primer amb una trobada entre patrons de la Fundació i direcció del centre educatiu i, després, ampliant-se la cobertura als pares. La conclusió d’aquesta trobada és que la Fundació “no veu amb mals ulls” la proposta d‘ampliar el nombre de patrons i incloure a representants dels usuaris de la residència i de la comunitat escolar. La proposta, llançada en el seu moment per Compromís, va ser secundada pel col·legi i, a aquesta, es va sumar el Partit Popular, qui a més va demanar en aquest patronat “un representant del principal partit de l’oposició”.
De 7 a 9 patrons
De tirar endavant la proposta d’incloure a representants de les dues branques que emanen de la Fundació (residència i col·legi) el patronat podria ampliar-se de 7 a 9 membres. Ara, aquesta setmana, l’actual patronat es reunirà per a digerir tot el que ha sorgit en aquestes reunions mantingudes els últims dies. A la fi del mes de febrer està previst que, de nou, es convoque a la direcció del centre educatiu. Posteriorment, es procedirà a l’aprovació definitiva dels estatuts.
Professionals reconeguts
No obstant això, el que, de moment, no compta amb suport de la Fundació és la designació de dues persones independents de reconeguda trajectòria professional. Mentre des de Compromís s’advocava per una elecció “basada en el sistema més democràtic i no a dit“, el col·legi La Milagrosa coincidia i apuntava a “un procés de participació”.
Dissolució
Un altre dels punts conflictius consisteix en el destí dels béns en cas de dissolució de l’actual Fundació. En aquest cas, Compromís i La Milagrosa tornen a coincidir que el destinatari continue sent com succeeix actualment l’Ajuntament d’Ontinyent “per a una finalitat anàloga”. Des del patronat, en la nova redacció dels estatuts s’apunta cap a una entitat, preferiblement catòlica, encara que es podria subratllar que es mantingueren a Ontinyent, un aspecte que no és considerat en la nova proposta.
L’opció de la transformació del col·legi en cooperativa, descartada
Definitivament, el col·legi La Milagrosa no es transformarà en una cooperativa. Així ho han avançat fonts de la direcció del centre educatiu concertat a aquest periòdic. El col·legi comunicarà aquesta setmana aquesta decisió d’abandonar l’alternativa de canvi i apostarà per la seua vinculació actual.
“En cap moment el Centre Educatiu vol deixar de formar part de la Fundació, sinó més aviat pretén seguir en aquesta institució històrica”, es manifestava la setmana passada en un comunicat. “Tant el professorat com les famílies defensen i volen continuar amb l’ideari catòlic i integrador heretat de les Filles de la Caritat, la línia educativa que sempre ha tingut aquest centre i pretén continuar tenint”, se subratllava en la mateixa nota emesa abans de la reunió amb el mateix patronat per a asseure la seua postura.
Polèmica
No obstant això, en aquesta mateixa nota es deixava caure que la proposta de convertir-se en cooperativa havia sorgit des del mateix consistori. “La proposta que presenta el professorat de Cooperativa Educativa, sorgeix arran d’una proposició que el regidor d’educació de l’ajuntament d’Ontinyent realitza a les famílies i a l’equip directiu del centre”.
No obstant això, el regidor d’Educació, Óscar Borrell, ha volgut matisar aquestes declaracions. “Crec que no s’ajusten al context. En cap moment va ser una proposta, ni molt menys oficial avalada per cap document. Més aviat es tractava d’un retret davant una situació de bloqueig que existia per un cas concret. Proposar la conversió en una cooperativa és sempre una opció, però és una mica més seriós. No es pot confondre traient de context una frase dita a la meitat d’una conversa”.