Demanen un anell ciclista dins d’Ontinyent

Ontinyent és una ciutat amb un trànsit intens en les grans vies, sobretot en hores punta. Així ho entén el col·lectiu d’usuaris de la bicicleta ‘Ontinyent en bici’. Com expliquen “sense una xarxa ciclista per les principals avingudes i carrers com Ramón y Cajal, Dos de Maig i el Tirador és molt complicat desplaçar-se en bici amb l’augment diàriament del trànsit dels cotxes. S’ha de crear un anell intern per a fomentar l’ús de la bicicleta a Ontinyent i abans de la implantació de les bicicletes públiques”.

Amb aquesta intenció el col·lectiu va presentar el projecte a Ontinyent Participa i va guanyar amb el suport del vot ciutadà. Però la sorpresa se l’han trobada en veure que l’Ajuntament d’Ontinyent a l’hora d’executar aquesta iniciativa, “no ha prioritzat l’anell interior al nucli urbà i ha preferit començar la construcció d’un carril bici per a connectar la ciutat amb el nou hospital que encara no existeix”, afegeixen.

La passada setmana, els regidors de Territori, Joan Sanchis, i Medi Ambient, Sayo Gandia, presentaven una obra pressupostada en 462.700 euros, que segons informaven “atén una demanda ciutadana del procés Ontinyent Participa, en la qual es demanava ampliar la quantitat de carris bici i vies de vianants de la ciutat”.

L’actuació tindrà un termini d’execució de huit mesos, a partir de la seua adjudicació, i que suposarà actuar en set trams diferenciats, “alguns dels quals compten ja amb carrils bici en estat deficitari, i creant també alguns trams nous”. El regidor exposava que s’actuarà sobre el paviment, embornals, enllumenat, mobiliari urbà i elements de jardineria, “millorant la seguretat i comoditat del trànsit ciclista i de vianants, ampliant els carrils bici i connectant amb els circuits ja existents”.

Sayo Gandia exposava, per la seua banda, que “aquest és un punt d’inici en la transformació cap a una ciutat més saludable i sostenible. Un camí que no serà cosa d’un dia, però al qual s’avança fent passes com aquesta o com la potenciació del transport públic urbà que estem fent i que tan bona acollida està tenint”.

La regidora assenyalava que millorar la comunicació amb l’Institut més allunyat del nucli urbà i amb les casetes de la zona sud també és un pas per evitar la massificació del trànsit de cotxes. Gandia avançava per últim que el Govern d’Ontinyent “seguirà aprofundit en la creació de carrils bici al nucli urbà i els polígons; en la dotació de voreres amples i segures; en l’impuls a l’ús dels camins escolars segurs, i en definitiva avançant cap a eixe model de ciutat que volem i que la mateixa ciutadania ha
demandat”.

Per tant, una vocació d’ampliar la xarxa de carrils bici, però amb diverses prioritats, segons el govern municipal o el col·lectiu Ontinyent en bici. De moment, el pròxim divendres, 21 de febrer, a partir de les 19 hores, partirà des de la plaça de la Coronació una bicicletada reivindicativa organitzada per Ontinyent en bici i Fridays for future.