“Estem molt contents, havíem treballat ja per a l’ajuntament de València, però açò era una d’aquelles coses que teníem pendents. Ens abelleix molt aquest projecte perquè el llenguatge més associat a l’àmbit cultural és una cosa amb la qual ens sentim molt còmodes”. Així expressava la publicista Marta Tortosa l’emoció després d’assabentar-se que l’estudi Democràcia ® serà l’encarregat d’elaborar la imatge gràfica de les Falles de 2023. El veredicte es feia públic a principis de setmana després que un jurat format per representants designats per les principals associacions valencianes del sector del disseny, la il·lustració i la comunicació publicitària, triaren entre unes quaranta candidatures l’estudi de disseny gràfic que dirigeixen els germans Javier i Marta Tortosa Mateu. El primer és dissenyador gràfic especialitzat en direcció artística, mentre que la segona és experta en consultoria i estratègia de marca.
Tots dos són naturals d’Ontinyent. Ciutat que ha vist créixer un projecte que ja acumula desenes de premis nacionals i internacionals en el sector del disseny i que compta amb una cartera de clients entre els quals apareixen noms com l’Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana, el Instituto de las Artes Escénicas y Música o marques com Closca, una signatura valenciana ja consolidada de cascos plegables per a bicicleta urbana. L’últim gran reconeixement de l’estudi arribava en forma d’un Or en els Premis ADG Laus —guardons coneguts com els Goya del disseny que atorga l’Associació del Disseny Gràfic i Directors d’Art ADG-FAD— pel cartell Una imagen interior, dissenyat per a la companyia de teatre El Comte de Torrefiel. El guardó més gros d’aquesta categoria que va competir amb el pòster de la pel·lícula Mares paral·leles de Pedro Almodóvar, dissenyat per l’artista Javier Jaén.
Per a traçar la trajectòria de Democràcia Estudi primer cal parlar d’Ontinyent. Va ser la ciutat on tot va començar allà per l’any 2008. En aquell moment es feien cridar Quevieneelcoco i eren un xicotet estudi de la ciutat que treballava per a empreses locals, encara que salvant les distàncies, van arribar fins i tot a produir un anunci de televisió per al famós segell Plátano de Canárias. No obstant això, amb la crisi econòmica que ho va impregnar tot van decidir mudar-se a València i més tard es farien cridar Democràcia ®. Un al·legat al seu leitmotiv i manera de treballar perquè si hi ha alguna cosa que caracteritza a aquest estudi de disseny és el seu ímpetu “per compartir coneixement” —siga en xarrades, conferències o cursos— i la seua obstinació “per fer que el disseny siga més accessible a la societat, a les empreses… però sempre donant-li el valor que mereix”, compte a aquest periòdic Marta Tortosa.
Si calguera definir Democràcia® de manera metafòrica, seria com una espècie de laboratori d’idees que tracta de compartir amb el món la història que les “empreses i institucions desitgen comptar” combinat “la imatge i la paraula”. Dit d’una altra forma, és un estudi que, a través del disseny gràfic, l’audiovisual i el narratiu, creen experiències de marques globals. “Intentem comunicar allò que les empreses i institucions puguen necessitar. I això pot anar des del logo d’una marca, un catàleg o un vídeo”, matisa Marta.
Llarg currículum
Entre el seu llarg currículum, l’estudi ha treballat per a entitats com Caixa Ontinyent, en aquest cas actualitzant la famosa identitat corporativa del banc, també per al teatre Rialto de València en el disseny de la cartelleria de la temporada 2020-2021. Seguint aquesta línia, han sigut també els encarregats d’elaborar les imatges gràfiques dels espectacles que produeix la companyia de teatre i dansa de l’ontinyentí Marcos Morau: La Veronal.
En l’àmbit de l’administració pública ja han col·laborat en diverses ocasions a l’Ajuntament de València, una d’elles en l’estiu de 2019 amb la campanya del Dia de l’Orgull LGTBI, desenvolupada per a la Regidoria d’Igualtat i inspirada en el pasdoble València. Uns altres dels treballs destacats va ser la campanya per al Congrés Smart City. El 1r Congrés nacional de la Red Española de Ciudades Inteligentes, celebrat a València. Ara, el projecte d’aquesta campanya serà presentat en la inauguració de l’exposició itinerant From Spain with design-Identidad y territorio organitzat per READ (Red Española de Asociaciones de Diseño). Així mateix, l’estudi també ha participat en el disseny de Lilly, la nova col·lecció de butaques modulars de la signatura ontinyentina de Gandia-Blasco Diabla. Un estudi que compta amb totes les garanties de convertir allò que toquen amb èxit.