Ontinyent preveu 36 actuacions dins del nou Pla Estratègic de Turisme

Valorar els recursos culturals amb els quals compta Ontinyent. Aquesta és una de les actuacions amb un grau de priorització ‘Molt alt’ entre les 36 accions que proposa el Pla Estratègic de Turisme d’Ontinyent per a 2022-2025. Un document en el qual l’Ajuntament d’Ontinyent ha estat treballant, juntament amb una consultora externa, durant un any i que servirà “per a modelitzar tots els recursos amb els quals compta la ciutat. Conéixer què pot ser un producte i com convertir-lo en això. Sempre amb una visió sostenible”, explica la regidora de Turisme i Sostenibilitat, Sayo Gandia, a aquest periòdic.

Dins d’aquesta valorització de recursos, el pla detalla que una primera exploració d’aquests defineix un número disponible limitat o la impossibilitat d’explotació per la falta de valor, per això reforçar els recursos amb els quals ja compta Ontinyent serà una de les prioritats. Entre els recursos culturals es troben els edificis religiosos, civils, els museus o les festes i esdeveniments, entre altres. A més d’això, hi ha altres tres actuacions que el document planteja com més necessàries: el rebrànding de la imatge turística i la seua aplicació; el redissenye de la web turística; i la creació d’una comissió mixta de turisme local.

“Ontinyent no és una ciutat principalment turística, però és important tindre una estratègia, que ens ajude a continuar sumant nivells en la Red de Destinos Turísticos Inteligentes, de la qual formem part i que ens ajude a diferenciar-nos. A més, comptar amb aquest pla pot facilitar l’accés a diferents subvencions”, matisa, Gandia.

Entre les amenaces que identifica el pla s’apunta a la “competència pròxima que pot desviar la demanda”, però des del govern local no el veuen així. “Entenem la comarca com un complement. Hi ha visitants que venen a conéixer altres municipis, com pot ser Bocairent, però que després se senten atrets per l’oferta gastronòmica, cultural, comercial o d’oci d’Ontinyent. Tenim els elements necessaris per a ser un punt d’atracció i en això treballarem amb aquest pla”.

Fortaleses i febleses

L’anàlisi DAFO elaborat per a aquest Pla Estratègic de Turisme identifica diverses fortaleses a Ontinyent, entre elles la proximitat del municipi amb grans infraestructures com l’aeroport de Manises o el d’Alacant.

Altres fortaleses són: el servei de bicicletes elèctriques; els productes gastronòmics coneguts en el àmbit regional; les rutes senderistes o pas de camins (Camí del Cid, Camí de Santiago i Ruta Jaume I); l’enclavament geogràfic pròxim a la muntanya i la costa; els recursos naturals o les festes amb declaracions com els Moros i Cristians o el Cant dels Angelets.

Per contra, entre les febleses turístiques de la capital de la Vall d’Albaida, s’identifica una baixa consciència turística de la població; freqüència del servei de transport públic escassa; degradació del patrimoni privat de la Vila; horari inadequat del MAOVA o altres espais expositius (tancats els diumenges); escassa oferta d’allotjament (297 places); o la falta d’una associació d’empresaris turístics.